decizii
Leadership

5 sfaturi pentru a lua cele mai bune decizii în echipă

Care sunt factorii care înclină balanța

Capacitatea de a lua decizii este una dintre cele mai importante abilități pe care ar trebui să le dețină/să le dezvolte un manager. Fiecare decizie pe care o ia acesta poate avea un impact pozitiv sau negativ asupra echipei acestuia și asupra succesului general al organizației. Pentru a lua cele mai bune decizii, managerul trebuie să țină cont de toți factorii implicați și să cântărească argumentele pro și contra. Află în continuarea acestui articol câteva recomandări pentru a lua cele mai bune decizii. 

 

Pași de urmat  pentru a lua cele mai potrivite decizii

Identifică situația/provocarea

Primul pas în luarea unei decizii este de a înțelege situația sau problema. Rezolvarea unei provocări fără a o înțelege mai întâi ar putea conduce la o decizie care nu abordează pe deplin problema. Dacă cineva îți prezintă o anumită situație, pune-i întrebări deschise pentru a obține răspunsuri detaliate. În cazul în care există mai multe decizii implicate în rezolvarea unei probleme, le poți împărți în pași individuali și parcurge acest proces pentru fiecare dintre ele.

 

Fă research

Adună date și opinii de la persoanele implicate în luarea deciziei și de la cei care vor fi afectați de aceasta. După ce ai colectat toate informațiile relevante și ai luat în considerare toate rezultatele potențiale, ar trebui să poți lua o decizie în cunoștință de cauză. Atunci când iei o decizie, ar trebui să consideri și implicațiile pe termen lung. Nu te gândi doar consecințele imediate ale unei decizii, ci gândește-te la ceea ce ar putea însemna aceasta în viitor.

 

Fii atent la riscuri și soluții

De asemenea, este important să se ia în considerare riscurile potențiale asociate cu o decizie. Ia în calcul ce ar putea să nu meargă bine și cum ai gestiona situația dacă s-ar întâmpla. Acest lucru te va ajuta să iei cea mai bună decizie pentru organizația ta, precum și să reduci potențialul risc de consecințe negative. În cele din urmă, atunci când iei o decizie, este important să fii flexibil. Nu te teme să iei în considerare diferite opțiuni și fii deschis la schimbare dacă este necesar.

Un pas util pe care îl poți face este să organizezi sesiuni de brainstorming cu toți cei implicați în procesul de luare a deciziilor. În timpul sesiunii, încurajează pe toată lumea să contribuie cu cât mai multe idei și încearcă să apreciezi fiecare idee nouă.

 

Implică echipa în proces

Prin includerea echipei tale în procesul de luare a deciziilor, inviți la discuții diferite perspective și puncte de vedere pe care poate nu le-ai fi luat în considerare singur. Acest lucru poate fi util atunci când decizi asupra unui aspect care nu face parte din domeniul tău de expertiză. Luarea deciziilor în echipă este extrem de eficientă, deoarece reunește cunoștințele și experiența colectivă a indivizilor, ceea ce conduce la soluții inovatoare și contribuie la scoaterea la suprafață și la depășirea prejudecăților ascunse în cadrul grupurilor.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Evaluează rezultatul

După ce iei o decizie și o implementezi, continuă prin a analiza această decizie pentru a determina modul în care aceasta rezolvă situația sau problema pe care ai avut-o inițial. Acest lucru te poate ajuta să determini dacă decizia ta a fost eficientă sau nu. Reflectarea asupra procesului pas cu pas și asupra rezultatului deciziei tale este importantă pentru a te pregăti pentru un succes continuu. Scopul atunci când analizezi decizia nu este de a te convinge că ai făcut toate alegerile corecte; este de a fi sincer cu privire la ceea ce a funcționat și ceea ce nu a funcționat, astfel încât să poți învăța din fiecare decizie.

Pentru a fi un manager de succes ai nevoie de capacitatea de a lua decizii în mod eficient. Adunând informațiile relevante, luând în considerare implicațiile pe termen lung și fiind flexibil, te poți asigura că vei repera în timp cele mai bune soluții pentru organizația ta.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să iei cele mai bune decizii pentru echipa ta? Citește și:

Cum te ajută inteligența emoțională să oferi feedback

Știrile care dau tonul noului an

Valorile companiei, un magnet în atragerea celor mai buni candidați?

Categorii:
Leadership

Contributor / / Digital Content Specialist la Azimut & updateED.

Leave a Reply

*

*