zile libere 2023
Codul Muncii

Zile libere 2023. E timpul să-ți faci planul pentru minivacanță

Calendarul sărbătorilor legale

Noul an a venit cu obiective și planuri pe care le-am trecut pe foaie și dorim să le atingem până ne bate la ușă 2024. Totuși, printre toate acțiunile pe care dorim să le întreprindem anul acesta, e important să ne facem timp și de relaxare, pentru că doar așa putem fi creativi și putem veni cu cele mai cool idei și soluții pentru proiectele de la job.

Dacă te numeri printre cei care uită de vacanță, noi suntem aici să-ți amintim de fiecare dată când apare o oportunitate de respiro. În acest sens, am pregătit un calendar 2023 zile libere, dar și care sunt cele mai noi prevederi la capitolul sarbatori legale 2023.

 

Câte sarbatori legale avem în 2023 

2023 a venit cu 15 zile libere de la stat (2023), declarate prin lege, potrivit Codului Muncii. Mai mult, 12 dintre acestea pică în timpul săptămânii, ceea ce face din 2023 un an și mai generos. Următoarele zile liberă din acest an sunt 14 aprilie — Vinerea Mare și 16 -17 aprilie (Paște ortodox 2023). Îți poți face planurile de acum pentru a te bucura de o vacanță de 4 zile alături de familie.

 

Calendar zile libere 2023

1 ianuarie (Anul Nou) – duminică,

2 ianuarie (A doua zi după Anul Nou) – luni,

24 ianuarie (Ziua Principatelor Române) – marți,

14 aprilie — Vinerea Mare,

16 -17 aprilie (duminică și luni) — Paște ortodox 2023,

1 mai (Ziua Muncii) – luni,

1 iunie (Ziua Copilului) – joi,

4 iunie (duminică) – Rusalii, 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii,

15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți,

30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi,

1 decembrie (Ziua Națională a României) – vineri,

25 decembrie (Crăciunul) – luni,

26 decembrie (A doua zi de Crăciun) – marți.

 

Codul Muncii mai spune că angajații pot beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, altele decât cele creștine, pentru persoanele care aparțin acestora.

 

Zile libere bugetari 2023

Pe lângă zilele libere menționate, bugetarii mai primesc un weekend prelungit în luna ianuarie. Este vorba despre perioada 21-24 ianuarie, când sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române.

În plus, Guvernul a adăugat alte două zile libere pentru salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice, fiind vorba de 2 iunie şi 14 august 2023.

„Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii şi angajaţii să îşi poată stabili şi previziona zilele libere pentru întregul an. Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese”, se precizează într-un comunicat de la Ministerul Muncii.

Cu toate acestea, salariații de la stat vor recupera zilele oferite ca punte între sărbători și weekenduri, urmând să prelungească timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023.

 

Zile libere legale când activitatea nu poate fi întreruptă

După cum poți remarca sunt câteva luni în care nu avem nicio zi liberă. Printre acestea se numără: februarie, martie, iulie, septembrie și octombrie. Restul lunilor au între una și trei sărbători legale pe lună. Pentru angajații a căror muncă nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității nici în zilele precizate mai sus, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sarbatori legale, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, potrivit datelor din Codul Muncii.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare și sunt altele decât cele de weekend. În aceste zile de sărbătoare legală nu lucrează nimeni, în afară de unitățile sanitare sau de companiile în care activitatea nu poate fi întreruptă. Un exemplu de astfel de companii sunt anumite fabrici sau cele cu activități specifice.

 

Câte zile libere au angajații din alte țări?

România stă destul de bine în ce privește zilele libere legale față de alte țări din UE. Spre exemplu, cu un număr mai mare de zile libere sunt Germania și Bulgaria cu 18 zile libere. La același nivel cu România se mai află și Cipru & Lituania. Acestea sunt urmate de Slovacia și Slovenia cu 15 sarbatori legale, potrivit datelor centralizate de We Are HR pe baza informațiilor de la Public Holidays Global.

Surprinzător, Danemarca, aflată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, are doar 11 zile libere legale în calendar. Norvegia are 12 zile, iar Suedia are 13 zile libere legale.

Pe următorul loc se clasează țări precum Ungaria, Malta și Grecia, unde angajații au parte de 14 zile nelucrătoare pe an. Și Spania oferă angajaților 14 zile libere pe an, însă doar opt dintre acestea sunt sărbători naționale comune, patru sunt la alegerea comunităților autonome, iar două sunt locale. Printre țările cu câte 13 sărbători legale pe an se numără: Suedia, Austria, Cehia, Finlanda, Letonia, Polonia și Portugalia. La polul opus, angajații care primesc cele mai puține zile libere pe an sunt cei din Irlanda, cu doar 9 sărbători legale. Totodată, angajații din Luxemburg numără în momentul de față 11 sărbători legale.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Ai angajați care aparțin altor culte religioase? De ce sarbatori legale au parte?

Cei care aparțin altor culte religioase legale beneficiază, pe lângă cele 16 sărbători legale în care nu lucrează, de două zile nelucrătoare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

Mai exact, angajații care aparțin altor culte religioase decât cel creștin ortodox au dreptul la zilele libere pe care le au și ortodocșii, dar și de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

 

Trei podcasturi pe care să le asculți în zilele libere

În această perioadă, fiecare dintre noi încearcă să fructifice zilele libere. Unii citesc mai mult sau petrec timp suplimentar cu familia, iar alții se conectează cu natura. Noi însă îți venim în întâmpinare cu câteva podcasturi numai bune pentru zilele libere. E absolut necesar să investești în dezvoltarea ta personală și profesională, ca mai apoi, să transmiți toată energia și sfaturile bune oamenilor din echipa ta. Hai să le luăm pe rând!

 

HBR IdeaCast

Este un podcast dedicat antreprenorilor și oamenilor de resurse umane. Ce poți afla? În fiecare săptămână, câte un expert din domeniu dezbate subiecte de interes pentru tine, de la strategiile de leadership, până la diverse noțiuni legale pe care trebuie să le cunoști.

 

HR Happy Hour

HR Happy Hour este unul dintre cele mai ascultate podcasturi de resurse umane. Este alcătuit dintr-o serie de emisiuni în care sunt dezbătute subiecte din domeniu, dar și din management, leadership sau tehnologie. Gazdele podcastului, Steve Boese și Trish McFarlane, vorbesc despre provocările actuale cu care se confruntă omul de HR.

 

The Vast and Curious

Gazda acestui podcast este Andreea Roșca, co-autoarea cărții „Cei care schimbă jocul”. Podcastul cuprinde interviuri cu antreprenori, inovatori, oameni cu povești frumoase de viață, despre gândirea strategică și resursele care stau în spatele performanței.

 

Bonus: ce să-ți pui în bagajul de vacanță

Bring Your Human to Work

Erica Keswin

Autoarea împărtășește idei practice pentru cei care doresc să-și îmbunătățească echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Printre subiectele atinse de aceasta se numără: recrutarea oamenilor potriviți, cum ar trebui să arate birourile, dar și care sunt efectele asupra companiei atunci când liderilor le pasă cu adevărat de oamenii din echipe.

 

How Will You Measure Your Life?

Clayton M. Christensen

Această carte te va ajuta să-ți dezvolți abilități solide de leadership, dar și să înveți să iei decizii raționale. Lectura pune accentul pe modul în care alegerile liderilor pot afecta activitățile angajaților la job, dar și viața lor personală.

 

Good To Great 

Jim Collins

Este o lectură dedicată liderilor care doresc să-și însușească lecții și practici pentru dezvoltarea talentelor. Mai exact, vei aprofunda subiecte precum: atragerea, păstrarea și, cel mai important, implicarea celor mai talentați angajați din echipa ta.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre zile libere 2023? Citește și:

Ikigai. Află ce-ți place să faci, pentru a-ți ghida echipa

Cum arată piața muncii după primul trimestru al anului

De ce ar trebui să acorzi o atenție sporită hobby-urilor

Categorii:
Codul MunciiUpdate

Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*