zile libere 2023
Codul Muncii

Zile libere 2023. E timpul să-ți faci planul pentru minivacanță

Calendarul sărbătorilor legale

Pe agenda ta sunt obiective și planuri mari pentru anul acesta, pentru care poate simți că timpul e tot mai puțin. Și tendința este de a lua din timpul liber pentru a duce la bun sfârșit ce ți-ai propus. Însă e important să profiți de zile libere 2023  pentru relaxare, pentru că doar așa poți fi creativ și îți poți mobiliza și oamenii din echipă.

Dacă te numeri printre cei care poate au ignorat dreptul la vacanță, noi suntem aici să-ți amintim de fiecare dată când apare o oportunitate de respiro. În acest sens, am pregătit un calendar cu zile libere 2023, dar și cele mai noi prevederi la capitolul sarbatori legale 2023. Află când este următoarea minivacanță, dar și câte zile libere au mai rămas până la sfârșitul anului!

 

Minivacanța din august

2023 a venit cu 15 zile libere de la stat, declarate prin lege, potrivit Codului Muncii. Dintre acestea au mai rămas 5 zile libere. Următoarele zile liberă din acest an este pe 15 august (marți). Îți poți face planurile de acum, luând o zi de concediu pe 14 august, astfel încât să te bucuri de o minivacanță de 4 zile alături de familie sau de prieteni.

 

Calendar zile libere rămase în 2023

15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți

30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi

1 decembrie (Ziua Națională a României) – vineri

25 decembrie (Crăciunul) – luni

26 decembrie (A doua zi de Crăciun) – marți

 

Codul Muncii mai spune că angajații pot beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, altele decât cele creștine, pentru persoanele care aparțin acestora.

 

Zile libere bugetari 2023

Guvernul acordă zi liberă în plus pentru salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice, pe 14 august 2023.

„Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii şi angajaţii să îşi poată stabili şi previziona zilele libere pentru întregul an. Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese”, se precizează într-un comunicat de la Ministerul Muncii.

Cu toate acestea, salariații de la stat vor recupera zilele oferite ca punte între sărbători și weekenduri, urmând să prelungească timpul de lucru până la data de 31 august 2023.

 

Zile libere legale când activitatea nu poate fi întreruptă

După cum poți remarca sunt câteva luni în care nu avem nicio zi liberă. Printre acestea se numără septembrie și octombrie. Restul lunilor au între una și trei sărbători legale pe lună. Pentru angajații a căror muncă nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității nici în zilele precizate mai sus, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sarbatori legale, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, potrivit datelor din Codul Muncii.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare și sunt altele decât cele de weekend. În aceste zile de sărbătoare legală nu lucrează nimeni, în afară de unitățile sanitare sau de companiile în care activitatea nu poate fi întreruptă. Un exemplu de astfel de companii sunt anumite fabrici sau cele cu activități specifice.

 

Câte zile libere au angajații din alte țări?

România stă destul de bine în ce privește zilele libere legale față de alte țări din UE. Spre exemplu, cu un număr mai mare de zile libere sunt Germania și Bulgaria cu 18 zile libere. La același nivel cu România se mai află și Cipru & Lituania. Acestea sunt urmate de Slovacia și Slovenia cu 15 sarbatori legale, potrivit datelor centralizate de We Are HR pe baza informațiilor de la Public Holidays Global.

Surprinzător, Danemarca, aflată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, are doar 11 zile libere legale în calendar. Norvegia are 12 zile, iar Suedia are 13 zile libere legale.

Pe următorul loc se clasează țări precum Ungaria, Malta și Grecia, unde angajații au parte de 14 zile nelucrătoare pe an. Și Spania oferă angajaților 14 zile libere pe an, însă doar opt dintre acestea sunt sărbători naționale comune, patru sunt la alegerea comunităților autonome, iar două sunt locale. Printre țările cu câte 13 sărbători legale pe an se numără: Suedia, Austria, Cehia, Finlanda, Letonia, Polonia și Portugalia. La polul opus, angajații care primesc cele mai puține zile libere pe an sunt cei din Irlanda, cu doar 9 sărbători legale. Totodată, angajații din Luxemburg numără în momentul de față 11 sărbători legale.

 

Ai angajați care aparțin altor culte religioase? De ce sarbatori legale au parte?

Cei care aparțin altor culte religioase legale beneficiază, pe lângă cele 16 sărbători legale în care nu lucrează, de două zile nelucrătoare pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

Mai exact, angajații care aparțin altor culte religioase decât cel creștin ortodox au dreptul la zilele libere pe care le au și ortodocșii, dar și de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Trei podcasturi pe care să le asculți în zilele libere

În această perioadă, fiecare dintre noi încearcă să fructifice zilele libere. Unii citesc mai mult sau petrec timp suplimentar cu familia, iar alții se conectează cu natura. Noi însă îți venim în întâmpinare cu câteva podcasturi numai bune pentru zilele libere. E absolut necesar să investești în dezvoltarea ta personală și profesională, ca mai apoi, să transmiți toată energia și sfaturile bune oamenilor din echipa ta. Hai să le luăm pe rând!

 

HBR IdeaCast

Este un podcast dedicat antreprenorilor și oamenilor de resurse umane. Ce poți afla? În fiecare săptămână, câte un expert din domeniu dezbate subiecte de interes pentru tine, de la strategiile de leadership, până la diverse noțiuni legale pe care trebuie să le cunoști.

 

HR Happy Hour

HR Happy Hour este unul dintre cele mai ascultate podcasturi de resurse umane. Este alcătuit dintr-o serie de emisiuni în care sunt dezbătute subiecte din domeniu, dar și din management, leadership sau tehnologie. Gazdele podcastului, Steve Boese și Trish McFarlane, vorbesc despre provocările actuale cu care se confruntă omul de HR.

 

The Vast and Curious

Gazda acestui podcast este Andreea Roșca, co-autoarea cărții „Cei care schimbă jocul”. Podcastul cuprinde interviuri cu antreprenori, inovatori, oameni cu povești frumoase de viață, despre gândirea strategică și resursele care stau în spatele performanței.

 

Bonus: ce să-ți pui în bagajul de vacanță

Bring Your Human to Work

Erica Keswin

Autoarea împărtășește idei practice pentru cei care doresc să-și îmbunătățească echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Printre subiectele atinse de aceasta se numără: recrutarea oamenilor potriviți, cum ar trebui să arate birourile, dar și care sunt efectele asupra companiei atunci când liderilor le pasă cu adevărat de oamenii din echipe.

 

How Will You Measure Your Life?

Clayton M. Christensen

Această carte te va ajuta să-ți dezvolți abilități solide de leadership, dar și să înveți să iei decizii raționale. Lectura pune accentul pe modul în care alegerile liderilor pot afecta activitățile angajaților la job, dar și viața lor personală.

 

Good To Great 

Jim Collins

Este o lectură dedicată liderilor care doresc să-și însușească lecții și practici pentru dezvoltarea talentelor. Mai exact, vei aprofunda subiecte precum: atragerea, păstrarea și, cel mai important, implicarea celor mai talentați angajați din echipa ta.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre zile libere 2023? Citește și:

Ikigai. Află ce-ți place să faci, pentru a-ți ghida echipa

Cum arată piața muncii după primul trimestru al anului

De ce ar trebui să acorzi o atenție sporită hobby-urilor

Categorii:
Codul MunciiUpdate

Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*