roboti
Focus

Viitorul tinerilor este în roboți

Responsabili față de generațiile viitoare

Tehnologia este deja o componentă principală a mediului în care trăim, iar noile generații se nasc cu ea în ADN. Tot mai multe studii arată că piața muncii va arăta total diferit față de ce există în momentul de față. Astfel, noile generații au nevoie de ajutor pentru a-și găsi locul în lume, au nevoie de oportunități de a experimenta tehnologia și de a crea noi sisteme, programe sau roboți, care ar putea să ne ușureze viața și nouă. Pentru a pregăti noile generații pentru viitor, BRD, împreună cu asociația Nație prin Educație, a pus pe picioare proiectul BRD First Tech Challenge în 2016, competiție care încurajează elevii de liceu să utilizeze principii de inginerie și să creeze roboți, dezvoltându-le nu doar competențele tehnice, ci și spiritul antreprenorial.

„Ne dorim să contribuim la dezvoltarea societății prin inovație și tehnologie. Astfel, participăm la co-crearea unui ecosistem în care tinerii se pregătesc să devină liderii viitorului”, spune Roxana Miloș, Brand Communication Manager, BRD – Groupe Société Générale.

Ce presupune competiția de roboți?

Echipele, formate din elevi de liceu și mentorii lor, învață să proiecteze, să construiască și să programeze un robot, formează alianțe și lucrează împreună pentru a rezolva task-urile și a obține cel mai bun rezultat. Efortul este enorm, timp de 7-8 luni echipele pregătindu-se pentru etapa finală din București. Mai exact, provocarea lansată echipelor participante este să construiască un robot funcțional, aplicând principii ale educației

STEM – Science, Technology, Engineering, Mathematics, iar miza e participarea la campionatul național din București și ulterior la campionatul mondial din SUA, alături de cele mai bune echipe din întreaga lume.

roboti

„BRD FIRST Tech Challenge e mai mult decât un concurs de robotică, e o experiență la capătul căreia un elev își însușește o serie de hard skills, dar și soft skills la fel de importante: gândire analitică și găsirea de soluții atunci când întâmpină un obstacol, munca eficientă în echipă sau fairplay-ul înaintea competitivității. Ambele seturi de abilități sunt la fel de importante pentru ei și îi vor ajuta atât pe parcursul traseului lor profesional, cât și în viața de zi cu zi”, mai spune Roxana Miloș.

Punct de plecare pentru elevi

Elevii care doresc să se înscrie în competiție o fac în lunile iunie-octombrie și sunt selectați în funcție de trei materiale pe care trebuie să le pregătească, un fel de probe de concurs pe baza cărora vor fi evaluați. „Proiectul este și mai atractiv, având în vedere că nu trebuie să fii expert programator pentru a te înscrie: poți porni la drum cu minime cunoștințe tehnice sau poți participa ca persoană care se ocupă de marketing sau de crearea alianțelor”, explică Roxana Miloș.

Cât despre interesul față de competiție, acesta a fost imens încă de la prima ediție (în momentul de față se pregătește cea de-a treia ediție), când s-au înscris 54 de echipe, adică 810 elevi din 33 de orașe din țară.

După ce sunt selectate, echipele primesc, pe lângă piese de bază pentru roboți, și terenuri de antrenament, și imprimante 3D, iar spațiile lor de lucru se regăsesc în toată țara, de la Cluj la Beclean, Eforie Sud sau Petrila. „Sunt încurajate să se descurce cât mai mult pe cont propriu – să-și găsească suporteri, sponsori, resurse, tot ce au nevoie. Organizatorii le pun la dispoziție și tutoriale, webinarii și ghiduri pentru construcția roboților”, detaliază Roxana Miloș.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

În completarea acestora, organizatorii au construit și un hub de robotică în campusul de la Universitatea Politehnică din București, unde, de asemenea, elevii au acces zi de zi la truse de scule, imprimante 3D și alte echipamente care îi ajută să își construiască si să-și antreneze roboții.

 

Tinerii la Campionatul Mondial

Până acum au fost alese patru echipe în fiecare an pentru a merge la Campionatul Mondial de Robotică din Statele Unite, mai bine de 40 de elevi și mentorii lor participând la aceste competiții internaționale.

La prima ediție BRD FIRST Tech Challenge România au mers în finala din SUA trei echipe selectate în cadrul finalei de la Sala Polivalentă și una calificată în urma competițiilor câștigate în alte țări. Iar anul acesta cinci echipe au participat la finala din Detroit.

„Simplul fapt că echipele au ajuns în finala unui Campionat Mondial de Robotică ce reunește cele mai bune echipe din lume este o reușită imensă. Trebuie subliniat acest aspect deoarece competiția nu este despre premii, este în primul rând despre a învăța și a vrea să devii mai bun. Dar, concret, echipa Technogods a câștigat semifinala Campionatului Mondial de la Detroit”, conchide Roxana Miloș.

Programul BRD își propune să facă mai mult decât să îi învețe pe tineri programare și mecanică, scopul acestuia fiind de a le dezvolta abilitățile de lucra în echipă, gândirea strategică, dar și capacitatea de a-și susține ideile și de a le transforma în soluții reale.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Meseriașii au un nou viitor

Furtună-ntr-o postare pe social media

Categorii:
Focus

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*