Descoperă tendințele care au dominat piața muncii în 2023!
Analiză

Descoperă tendințele care au dominat piața muncii în 2023!

Ce ai nevoie să știi pentru începutul lui 2024

2023 a marcat schimbări semnificative pe piața muncii, evidențiate prin cifre concrete care reflectă dinamica complexă a relației dintre angajatori și candidați. În urma unei atente analize a datelor din spatele platformei de recrutare eJobs, s-a remarcat în 2023 un peisaj în care dorința candidaților de a-și găsi noi oportunități de carieră a fost puternic resimțită, în contrast cu abordarea temperată a angajatorilor în extinderea echipelor.

Cu 350.000 de locuri de muncă postate de la începutul anului și până în prezent, piața se situează la un procentaj de -10% comparativ cu nivelul record atins în 2022. În paralel, numărul de aplicări a înregistrat o creștere de aproape 10%, atingând un total de 10,2 milioane.

Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, subliniază impactul stării de incertitudine economică asupra comportamentului atât al companiilor, cât și al candidaților. „A fost un an în care atât angajatorii, cât și candidații au fost foarte sensibili la toate semnalele care veneau din exterior, în special la cele de natură economică. Starea de incertitudine care a planat mai tot anul i-a făcut pe angajatori să recruteze mai cumpătat, iar pe candidați să fie permanent cu ochii pe piață, să aplice mai des sau chiar să determine candidați inactivi să se reactiveze. Dincolo de asta, a crescut cu 10% și numărul de candidați nou apăruți în platformă. Cu alte cuvinte, vorbim de 260.000 de oameni care nu aveau cont până anul acesta și care au intrat pe radarul recrutorilor”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.

 

Să vorbim și despre segmentarea aplicărilor

Pe parcursul lui 2023, 500.000 de români au aplicat pentru cel puțin un loc de muncă, cei mai mulți dintre aceștia situându-se în segmentele entry-level (0-2 ani de experiență) și mid-level (2-5 ani de experiență). Distribuția pe categorii de vârstă arată că 3,9 milioane de aplicări provin de la candidații cu vârsta între 25 și 35 de ani, 3 milioane de la cei între 18 și 24 de ani, aproximativ 2 milioane de la cei situați între 36 și 45 de ani, 1,2 milioane de la cei peste 45 de ani și 75.000 de la candidații cu vârsta sub 18 ani.

Domeniul retailului a atras cel mai mare număr de aplicări, depășind 3,2 milioane, urmat de servicii și joburi din call center/BPO, cu 1,3 milioane fiecare. Sectoarele IT/Telecom și financiar-bancar au înregistrat, de asemenea, cifre semnificative, cu 1,2 milioane, respectiv 1,1 milioane de aplicări. Alte domenii notabile includ turismul, transportul/logistica, industria alimentară, advertising/marketing/PR și construcțiile.

Interesant de punctat este și faptul că, în 2023, s-a observat un interes crescut pentru joburile remote, cu 1,5 milioane de aplicări către această categorie, în ciuda reticenței angajatorilor de a continua să ofere această opțiune.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Topul domeniilor cu cele mai mari salarii medii nete, conform Salario, comparatorul salarial eJobs, include IT (6.500 lei/lună), cercetare-dezvoltare (6.000 lei/lună), petrol/gaze (5.000 lei/lună), construcții (5.000 lei/lună), audit/consultanță (4.900 lei/lună) și inginerie (4.800 lei/lună). Aceste cifre reflectă salariile medii pentru toate pozițiile și nivelurile de experiență din industrie.

În concluzie, pe fondul schimbărilor semnificative din 2023, piața muncii va continua să rămână sensibilă la contextul economic și să reacționeze rapid în cazul unor evenimente importante.

 

Ți-a plăcut articolul Descoperă tendințele care au dominat piața muncii în 2023? Citește și:

Cum personalizezi mesajul de Sărbători pentru colegi

Zile libere 2024. E timpul să-ți faci planul pentru minivacanță

Cele 5 P-uri de care trebuie să ții cont când îți cauți job

Categorii:
AnalizăFocus

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*