radiografia pieței muncii
Focus

Radiografia pieței muncii

Cum arăta piața muncii în 2017

Piața muncii din România s-a schimbat substanțial față de acum câțiva ani. Dacă angajatorii nu mai știu cum și de unde să mai atragă oameni noi, candidații vor să primească la pachet cu un loc de muncă nou și un manager bun, multe beneficii, flexibilitate și salarii peste ce poate să ofere piața.

Pentru a înțelege mai bine ce ne așteaptă în 2018, am realizat o radiografie a pieței muncii pentru 2017 și aducem în prim-plan câteva tendințe pentru anul ce tocmai a început.

 

Ce își doresc candidații?

Birouri decorate cât mai creativ, acces nelimitat la cea mai înaltă tehnologie, beneficii multiple, sedii aproape de casă, salarii mari și, nu în ultimul rând, să evolueze cât mai repede în carieră, mai ales în cazul noilor generații de angajați. La rândul lor, angajatorii nu au rămas în urmă în 2017, ci au încercat să le facă pe plac angajaților și candidaților care își caută un job, tocmai pentru că atragerea, recrutarea și retenția oamenilor au devenit procese din ce în ce mai dificile.

Tot anul trecut, nu au lipsit concepte precum gamification sau well-being, care au fost frecvent aduse în discuție în departamentele de HR, iar acest lucru înseamnă că angajatorii se aliniază cerințelor angajaților pentru a atrage cei mai buni candidați, dar și pentru a-i reține pe cei actuali.

De asemenea, modificările legislative controversate, printre care se numără reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, precum și trecerea contribuțiilor sociale în sarcina salariatului, intrate în vigoare la 1 ianuarie, au pus presiune pe angajatori, determinându-i să asigure o siguranță și mai mare angajaților.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

radiografia pieței muncii

Piața muncii din România în 2017

 

PIB-ul României a crescut în trimestrul III al anului trecut (cele mai recente date disponbile) cu 2,6% față de trimestrul II, pe date ajustate sezonier, iar raportat la perioada similară din 2016 avansul a fost de 8,6%, potrivit datelor de la INS. Creșterea economică de la un trimestru la altul este cea mai mare din 2008 încoace

Locuri de muncă vacante (INS) în trimestrul III al lui 2017  a fost de 58.900 S-a înregistrat o scădere față de trimestrul anterior cu peste 5.000 de joburi disponibile, arată datele de la INS. Mai mult, comparativ cu trimestrul III al anului 2016, rata locurilor de muncă a scăzut cu 0,12 puncte procentuale, adică numărul joburilor a scăzut cu 4.000.

Șomajul la sfârșitul lunii noiembrie 2017 (ultimele date disponibile), rata șomajului înregistrat la nivel național a fost de 4,7% Aceasta a fost mai mică cu 0,2 puncte procentuale față de luna anterioară și cu 0,8 puncte procentuale față de luna noiembrie a anului 2016.

Categorii:
Focus

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*