Metoda eseului când e potrivită pentru evaluarea performanței
Retentie

Metoda eseului: când e potrivită pentru evaluarea performanței

Și ea are plusurile ei

Deși unii ar putea eticheta metoda eseului drept „bunica” metodelor de evaluare a performanței, ea este încă frecvent folosită într-o mulțime de business-uri.

Metoda eseului este un sistem de evaluare a performanței în cadrul căruia un superior creează o revizuire scrisă a performanței angajatului. Aceste eseuri sunt menite să descrie și să înregistreze punctele forte și punctele slabe ale unui angajat, identificând zonele cu probleme și creând un plan de acțiune pentru a le remedia. Indiferent dacă eseul este scris de evaluator de unul singur sau în colaborare cu persoana evaluată, eseurile oferă ocazia de a evalua comportamentele și performanța cu o mai mare complexitate și atenție la detalii.

Unul dintre punctele forte ale acestui tip de evaluare este fix forma liberă. În timp ce unii angajatori se pot simți constrânși de criterii rigide de evaluare a performanței ale altor metode, aceasta permite examinarea oricărei probleme relevante sau atribut al performanței relevant pentru descrierea postului unui angajat sau pentru creșterea generală a companiei. Metoda eseului presupune că nu toate trăsăturile și comportamentele angajaților pot fi bine analizate, disecate și evaluate. În schimb, ea permite evaluatorilor să pună accentul pe anumite calități, probleme sau atribute. În loc să fie blocată într-un sistem fix, ea oferă managerilor libertatea de exprimare și gândire critică.

 

Iată care sunt contextele în care metoda eseului ar putea funcționa pentru evaluarea performanței:

Evaluarea prin metoda eseului este, în general, cea mai eficientă pentru angajații cu un job description atipic sau cu obiective non-numerice. În timp ce alte evaluări funcționează bine în analiza performanței pentru locurile de muncă care sunt supuse unor obiective bazate pe cifre, eseurile oferă o analiză subiectivă a performanței pentru angajații cu posturi de conducere sau, spre exemplu, care lucrează direct cu clienții. Atunci când sunt și cifre implicate în discuție, metoda eseului funcționează mai bine în combinație cu o altă metodă de evaluare. Spre exemplu, utilizarea unei scale grafice de evaluare, despre care povestim în pagina următoare, permite concentrarea exclusivă pe numere, în timp ce tehnica eseului poate fi folosită pentru a analiza alte obiective de performanță.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Recomandare: Dacă alegi această metodă de evaluare, este important să te asiguri de consistența ei. Menținerea unui standard pentru stilul și lungimea eseurilor de evaluare poate face cea mai mare diferență în asigurarea faptului că recenziile sunt eficiente. Eseurile nestructurate și inutil de complexe pot fi în detrimentul evaluării unui angajat, precum și utilizarea unui limbaj nespecific, înflorit, care nu este relevant pentru performanța angajatului. Evaluatorii ar trebui să se concentreze pe realizarea eseurilor scurte și specifice, asigurându-se totodată că întreaga revizuire reflectă performanța angajatului. Evaluatorul ar trebui, de asemenea, să se asigure că își alocă suficient timp în program pentru a pregăti eseul. Un evaluator ocupat poate compromite evaluarea performanței unui angajat prin scrierea unui eseu pe repede-înainte care nu atinge toate punctele necesare sau este extrem de generalist.

 

Ți-a plăcut articolul Metoda eseului: când e potrivită pentru evaluarea performanței? Citește și:

Brainstorming care chiar aduce rezultate

Ce ar trebui să știi dacă-ți dorești să devii manager

Podcasturi cu care-ți îmbunătățești productivitatea

Categorii:
Retentie

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*