Evaluarea prin feedback la 360 de grade
Retentie

Evaluarea prin feedback la 360 de grade

Avantajele și dezavantajele acestei metode

Această metodă pentru evaluarea, dar și dezvoltarea talentelor include feedback din partea tuturor persoanelor: colegi, top management, middle management și chiar și autoevaluări.

„Imaginează-ți un cerc, cu omul în mijloc, acesta primește feedback de la cei de deasupra și de jos în organigramă, precum și de la cei care sunt pe aceeași linie cu el”, explică Patricia Thompson, psiholog corporativ, coach și autoarea volumului „The Consummate Leader: A Holistic Guide to Inspiring Growth in Others… and in Yourself.”

 

Ce beneficii are această metodă:

Oferă un feedback complet și divers. Cât de des auzi de la colegi că evaluarea managerului lor a fost părtinitoare, nedreaptă sau ineficientă? Procesul de evaluare la 360 de grade atrage feedback de la mai multe persoane aflate la niveluri diferite sau la același nivel cu angajatul, ceea ce îi oferă o perspectivă mai bună și precisă asupra performanței sale.

Contribuie la creșterea performanțelor. Recenziile 360 sunt extrem de utile atât pentru colegi, cât și pentru manageri. Feedback-ul este, de regulă, anonim, ceea ce le conferă oamenilor un sentiment de siguranță și curajul de a oferi mai multe detalii decât în cadrul întâlnirilor one-to one. Colegii își fac o idee foarte clară asupra modului în care alții îi percep, iar liderii află astfel care este impactul deciziilor lor și își strâng informațiile de care au nevoie pentru a-și gestiona mai bine echipele.

Ajută la identificarea nevoilor de dezvoltare. De exemplu, dacă, în timpul unei analize 360, un angajat primește feedback de la managerul direct și de la mai mulți colegi că este necesar să lucreze la abilitățile de gestionare a timpului, este clar că aceasta este o oportunitate de dezvoltare. Feedback-ul la 360 de grade permite colegilor să vadă cum sunt percepuți de oameni diferiți și, dacă părerile sunt împărțite, să insiste pe dezvoltarea relației cu echipa și pe îmbunătățirea abilităților de leadership.

 

Ce minusuri poate prezenta evaluarea prin feedback la 360 de grade:

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Este posibil să nu genereze cel mai util feedback. De exemplu, dacă alegi doar evaluatori care știi că au o părere bună despre tine sau despre colegi, atunci s-ar putea să ratezi ocazia de a obține un feedback constructiv. O altă situație este cea în care feedback-ul nu este ușor de tolerat. Colegii se pot concentra pe „cine a spus ce” și nu pe „cum pot face îmbunătățiri”, și această abordare poate afecta moralul și relațiile de muncă. Cea mai bună metodă este să selectezi o gamă largă de evaluatori, nu doar pe cei care au o relație strânsă cu persoana evaluată sau cei care au avut conflicte cu aceasta.

Nu ai suficienți evaluatori. Valoarea feedback-ului 360° este dată de o mulțime de perspective. Pentru organizațiile mai mici sau poate o organizație mare care analizează departamente mici, această metodă poate fi mai dificil de folosit, deoarece grupul de evaluatori este mic. Ar trebui să existe cel puțin 5-6 evaluatori cu funcții și specializări diferite în cadrul organizației.

Recenziile 360 ​​necesită mult efort. Colectarea feedback-ului din mai multe surse se poate traduce într-o investiție mai mare de timp. În plus, oamenii care oferă feedback pot să se simtă iritați sau descurajați dacă văd că nu se acționează pe baza evaluării lor.

 

Ți-a plăcut articolul Evaluarea prin feedback la 360 de grade? Citește și:

Cealaltă latură a performanței

Locuri de muncă în Iași: 3 opțiuni cu beneficii atractive

Cărți pentru atingerea potențialului maxim

Categorii:
Retentie

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*