domenii
Update

Care sunt domeniile preferate de candidații entry-level

Mentalitatea tinerilor s-a schimbat în ultimul an

Una dintre cele mai mari surprize, dar și vești bune din anul 2020 a venit din partea tinerilor. Dacă până acum un an era destul de greu să ocupăm pozițiile entry-level din varii motive – tinerii se angajau tot mai târziu, nu erau dispuși să accepte orice de la un angajator și, pe alocuri, poate nu se țineau de promisiuni, în ultimele luni aceștia și-au schimbat radical comportamentul. Și, de la ultimele locuri în topul aplicanților, au ajuns acum la primul loc pe eJobs.ro. Merită să afli spre ce domenii își îndreaptă energia și care este abordarea lor față de joburi. 

 

Domenii aflate în topul preferințelor

Peste 52.000 de candidați din categoria entry level (0-2 ani de experiență) au aplicat în luna ianuarie pentru unul dintre joburile disponibile pe eJobs.ro. Aproape 600.000 de aplicări au adunat angajatorii care au avut poziții deschise, cele mai multe CV-uri mergând către locurile de muncă din retail, IT / telecom, call-center / BPO, prestări servicii, banking sau publicitate / marketing / PR. Mai puțin căutate au fost domenii precum producție, auto, medicină ori farma.

„Sunt destul de temători din cauza contextului actual, așa că se informează și caută să aplice fie în domeniile cu joburi multe și, prin urmare, cu șanse mai mari de angajare, precum retailul sau call-center-ele, fie în domeniile despre care știu că oferă salarii mari încă de la început și oportunități de creștere, cum ar fi IT-ul. În luna ianuarie, cele mai multe aplicări au venit din partea candidaților entry level”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

 

Interes tot mai mare pentru locurile de muncă remote

Datele aferente lunii ianuarie mai arată și faptul că acest segment de candidați a fost cel mai interesat de locurile de muncă remote, cu peste 55.000 de aplicări, comparativ cu specialiștii, managerii sau muncitorii calificați care nu au căutat la fel de intens astfel de joburi. De altfel, posibilitatea de a putea lucra remote sau și remote măcar un anumit număr de zile pe săptămână a fost, în ultimii ani, una dintre principalele dorințe pe care tinerii le aveau de la un viitor angajator. Pe de altă parte, sunt categoria cel mai puțin atrasă dintre toate de ideea de a lucra în străinătate, cu puțin peste 6.000 de aplicări.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Cum s-a schimbat mentalitatea tinerilor

Tinerii au devenit foarte atenți la cum decurg lucrurile în piața muncii, însă în același timp sunt și mai prudenți decât în anii trecuți. „Într-un singur an, mentalitatea candidaților tineri s-a schimbat foarte mult. Sunt mult mai activi, dar mult mai puțin curajoși decât în trecut. Caută joburi stabile, sigure, nu mai riscă să-și asume experiențe care pot părea interesante, dar care se pot termina foarte repede. Odată angajați, nu mai au tendința de a pleca în altă parte la prima nemulțumire. Nu mai caută atât de mult să facă freelancing, ci vor să se angajeze în companii mari. Au, totodată, și o teamă reală de a pleca în străinătate, acolo unde îi așteaptă inevitabil o serie de necunoscute pe care nu sunt pregătiți să și le asume”, mai spune Bogdan Badea.

Cele mai multe aplicări din partea tinerilor au venit în luna ianuarie pentru joburile din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești și Sibiu , orașele care sunt în același timp și mari centre universitare fiind, anual, cele mai mari pepiniere de candidați aflați la început de carieră.

În acest moment, peste 24.000 de locuri de muncă pentru Romania și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Ți-a plăcut articolul Care sunt domeniile preferate de candidații entry-level”? S-ar putea să-ți placă și:

2021 este așteptat cu optimism de jumătate dintre români

Ce joburi caută managerii și specialiștii

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*