Ce câștigi dacă aduci un potențial coleg al candidatului la interviu
Recrutare

Ce câștigi dacă aduci un potențial coleg al candidatului la interviu

O opinie în plus contează!

În prezent, multe companii lucrează intens pentru a-și spori calitatea recrutării. Ele apelează la tot felul de tool-uri sofisticate, adoptă varii strategii, însă omit uneori o opțiune pe cât de simplă, pe atât de valoroasă: includerea în interviul de recrutare a unui potențial coleg al candidatului.

Interviul la care participă un membru din echipa din care ar urma să facă parte candidatul poate adăuga multă valoare procesului de selecție, ajutând companiile să obțină o mai bună imagine asupra aplicanților. În acest articol, vei descoperi multe dintre avantajele pe care le prezintă această strategie, dar și o parte dintre dezavantajele care pot apărea, dacă anumite aspecte nu sunt atent controlate.

 

Candidații se vor bucura de o experiență upgradată a interviului

Oamenii din echipe au cunoștințe mult mai profunde decât orice recrutor despre elementele de zi cu zi ale jobului. Teoretic, ei vor fi capabili să contracareze orice obiecții aduse de candidați și să ofere răspunsuri detaliate și credibile la cele mai dificile întrebări, probleme și preocupări ale acestora. În plus, un interviu la care participă și un membru din echipă oferă candidaților șansa de a se prezenta acestuia și de a descoperi dacă personalitatea sa s-ar mula în department. Astfel, candidații pot judeca singuri dacă ar fi sau nu confortabili cu viitorii colegi de muncă.

 

Vei avea parte de interviuri cu cărțile pe față

Atunci când poartă o discuție cu un potențial coleg, candidații tind să fie mai sinceri cu privire la preocupările lor și să lase puțin garda jos. Iar această deschidere va oferi atât colegului, cât și managerului și recrutorului mai multe informații despre potențialele nemulțumiri ale acestuia și aspectele care-l pot determina să aibă în final un răspuns pozitiv sau, dimpotrivă, negativ la o ofertă de angajare.

 

Ai mai multe perspective asupra unui candidat

În timpul interviurilor, poți să nu sesizezi anumite aspecte despre un candidat. De aceea, este întotdeauna bine să obții mai multe perspective asupra acestuia. Un coleg te poate ajuta să ai o viziune completă și să iei decizii de angajare mai bune.

 

Le vei arăta oamenilor din echipe că opinia lor este prețuită

Dacă implici angajații în procesul de selecție, aceștia se vor simți la rândul lor responsabili pentru recrutare. Ca atare, sunt șanse mari ca ei să facă tot posibilul pentru a se asigura că persoana aleasă va străluci în noua sa poziție. Interviurile alături de colegi pot contribui, de asemenea, în mod pozitiv la moralul angajaților. Faptul că opinia lor contează atunci când vine vorba de astfel de decizii importante îi va face să se simtă valoroși și le va spori loialitatea față de organizație.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Cu ce minusuri poate veni includerea unui potențial coleg în interviu

Ceva de care trebuie să ții cont atunci organizezi interviuri la care participă oamenii din echipă este că unii dintre angajații s-ar putea simți nesiguri sau intimidați de un nou membru. Un angajat ar putea simți că un anumit candidat reprezintă o amenințare la adresa sa și să încline balanța în favoarea unui om mai slab pregătit, care nu-i umbrește abilitățile. Pentru a preveni acest scenariu, alege persoane care sunt în general foarte apreciate de colegii lor.

Un alt dezavantaj al interviurilor între colegi este că un membru din echipă poate prezenta neintenționat compania într-o lumină negativă, motiv pentru care este esențial să alegi cu atenție angajatul care va conduce interviul și să-i faci un minim training înainte.

Încă un lucru de luat în considerare atunci când vine vorba de aspectele negative ale interviului între colegi este că ele pot consuma timp dacă nu sunt structurate corespunzător. În timp ce îți dorești ca angajații să verifice candidații în mod corespunzător și amănunțit, nu vrei ca acest task să le mănânce prea mult timp, iar sarcinile lor obișnuite de job să rămână în plan secund. Pentru a preveni acest deznodământ, limitează interviurile la o anumită perioadă de timp și asigură-te că intervievatorii au o listă de întrebări specifice de adresat, de la care nu se abat prea mult.

Pe lângă argumentele pro și contra de mai sus, ar trebui să te asiguri că întregul proces de interviu este echilibrat corespunzător. Asta înseamnă că diverșii candidați la job nu ar trebui să petreacă mai mult timp cu un potențial viitor coleg decât o fac managerii. Deși este bine ca un coleg să se întâlnească cu persoanele cu care ar putea lucra în curând, managerii ar trebui să aibă, de asemenea, ocazia de a-și spune părerea în această problemă. Iar asta le va permite, de asemenea, angajaților să-și compare analiza cu cea a liderilor companiei atunci când determină dacă o persoană e potrivită pentru un job sau nu.

 

Ți-a plăcut articolul De ce merită să aduci și un potențial coleg al candidatului la interviu? Citește și:

12 cărți citite de Bill Gates și Barack Obama în 2021

Zile libere în 2022: află cum poți crea punți pentru minivacanțe

Cum îți sabotează supraanalizarea calea spre succes

Categorii:
Recrutare

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*