2 metode de evaluare a performanței ce merită testate
Focus

2 metode de evaluare a performanței ce merită testate

Opțiuni de luat în calcul

Alegerea metodei potrivite de evaluare a performanței este mai critică ca niciodată, deoarece ea reprezintă o oglindă a preocupării pe care o ai față de oamenii din echipa ta și a interesului acordat moralului acestora. După ce ai găsit o metodă ideală de evaluare a performanței care se mulează pe nevoile tale, următorul pas este să o implementezi corect pentru a elimina decalajele critice de performanță și pentru a aborda problemele presante care afectează compania.

Metodele de evaluare a performanței prezentate nu sunt perfecte. Ele au plusuri și minusuri. Dar totodată, sunt instrumente pe care te poți baza și care te vor ajuta să-ți evaluezi angajații într-un mod care să le ridice moralul și să le ofere informațiile de care au nevoie pentru a se dezvolta. Iată două dintre cele pe care le poți încerca în 2023!

 

2 metode care te pot ajuta să-ți upgradezi procesul de evaluare

Peer Review

Unul dintre motivele pentru care, uneori, procesul de evaluare a performanței nu funcționează, este pentru că toată puterea de decizie îi revine managerului. Astfel, acesta se transformă mai degrabă într-o negociere a salariului sau a beneficiilor, în locul unei discuții despre dezvoltarea personală și profesională reală a angajatului. Dacă astfel se întâmplă și în compania pentru care lucrezi, poți opta pentru Peer Review, un proces prin care colegii își evaluează reciproc performanța la job. Mai exact, managerul creează un formular de evaluare pe care toată lumea îl completează în mod anonim. În acest mod, angajatul primește o cantitate mai mare de feedback. Desigur, managerul nu ar trebui să dispară din acest proces, ci este cel care adună feedback-ul și îl rezumă într-o recenzie despre angajatul evaluat.

Ce-ți aduce această metodă:

Poți folosi aceste evaluări pentru a oferi angajaților o imagine mai bună asupra punctelor forte și slabe. Totodată, informațiile obținute te pot ajuta să dezvolți un program de formare și dezvoltare care să includă abilitățile pe care oamenii doresc să le îmbunătățească. Și, nu în ultimul rând, poți descoperi talente ascunse care poate nu reușesc să iasă în evidență.

Cum să gestionezi un astfel de proces?

Fă-l anonim. Confidențialitatea le oferă oamenilor libertatea de a fi deschiși și sinceri cu privire la ceilalți colegi.

Împărtășește așteptările. Înainte ca echipa să completeze formularul, anunță scopul evaluării. Mai exact, că formularele de feedback sunt create pentru a ajuta angajatul evaluat să devină cea mai bună variantă a sa. În acest mod, cei care își expun părerea vor ști pe ce să-și concentreze atenția.

Lasă loc pentru feedback. Asigură-te că incluzi și un spațiu în care angajații să își scrie propriile opinii și gânduri. Feedback-ul real scris de angajați te va ajuta mai mult decât un scor numeric.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Poartă o discuție 1 la 1 cu fiecare angajat evaluat. În cadrul acestor discuții, poți împărtăși propriile păreri despre performanța angajatului vizat, dar poți afla și ce-și dorește acesta mai exact de la viitoarea lui carieră.

 

Metoda evaluării psihologice

Potențialul ascuns al oamenilor din echipe poate fi descoperit prin diferite metode de evaluare a performanței. În loc să analizeze munca trecută a unui angajat, această abordare a evaluării psihologice se concentrează pe potențiala performanță viitoare. Prin aceste evaluări psihologice sunt examinate abilitățile unui angajat în 7 domenii diferite, inclusiv abilitățile interpersonale, abilitățile de conducere, coeficientul emoțional, abilitățile cognitive, trăsăturile de personalitate, trăsăturile intelectuale și alte abilități conexe.

Această metodă de evaluare a performanței poate fi utilizată pentru a colecta date obiective și măsurabile despre performanța unui angajat, precum și despre potențialul său viitor.

Ce avantaje prezintă spre deosebire de alte metode:

  • Este ușor de implementat în comparație cu alte dintre tehnicile anterior punctate.
  • Oferă o posibilitate pentru angajații timizi sau introvertiți de a străluci și de a-și demonstra cu adevărat potențialul.
  • Evaluările psihologice pot fi folosite pentru o varietate de scopuri, inclusiv dezvoltarea viitorilor lideri, rezolvarea conflictelor, formarea echipelor și multe altele.

Pentru a face o evaluare precisă a unui angajat, psihologii autorizați folosesc o varietate de metode (inclusiv interviuri aprofundate, discuții de grup, teste psihologice, discuții de grup și multe altele).

 

Ți-a plăcut articolul 2 metode de evaluare a performanței ce merită testate? Citește și:

Cum să te detașezi de muncă și să te bucuri de Sărbători

Tot ce ar fi trebuit să știi despre Fresh Start Effect

Cum îi ajuți să-și depășească reticența la nou

Categorii:
FocusLeadership

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*