Statistici care-ți vor fi de folos în procesul de recrutare
Știri

Statistici care-ți vor fi de folos în procesul de recrutare

Toate datele necesare în luarea deciziilor

Mai mult ca niciodată ai nevoie de cifre pentru a susține anumite propuneri în fața superiorilor, dar și pentru a lua cu mai multă usurință anumite decizii. În acest material găsești o serie de noutăți menite a te ajuta în acest demers, noutăți care-ți vor clarifica procesul de recrutare, dar și alegerile pentru cea de-a doua jumătate a lui 2023. Ca de obicei, îți stăm aproape în reperarea celor mai bune soluții!

 

Unde ne (mai) situăm cu competențele digitale

Conform unor date recente oferite de Eurostat, în 2021, puțin peste un sfert (26%) din populația UE cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani avea competențe digitale globale peste nivelul de bază. O pondere mai mare a fost înregistrată pentru persoanele care locuiesc în orașe (33%), în timp ce o proporție mai scăzută a persoanelor care trăiesc în orașe de dimensiuni mici și suburbii (24%) și în zonele rurale (20%) aveau competențe digitale globale peste nivelul de bază. Unde se situează România în tot acest peisaj general? Destul de jos sub medie. Doar 14,26% dintre cei care locuiesc în orașe posedă competențe digitale peste nivelul de bază. Iar în orașele mici și suburbii (9,1%), dar și în zonele rurale (3,67%) procentajele sunt și mai jos.

 

Doar 15% din joburile la stat postate sunt pe bază de proiect sau sezoniere

Chiar dacă postezi anunțuri de recrutare pentru mediul privat, tot e indicat să fii în permanență la curent și cu oferta de joburi la stat. Spre exemplu, în luna martie a acestui an, conform datelor jobradar24.ro, cel mai mare agregator de joburi dezvoltat de eJobs.ro, instituțiile publice au postat anunțuri de angajare pentru peste 3.000 de poziții, la fel de multe cât pentru ianuarie și februarie la un loc. „Tiparul angajărilor din sectorul public este destul de liniar – se angajează aproape exclusiv în regim full time, iar angajații lucrează doar de la birou. Circa 15% din joburile postate sunt pe bază de proiect sau sezoniere. Aceste elemente consolidează ideea de stabilitate care a fost de-a lungul timpului asociată joburilor de la stat și care rămas, totodată, și principalul criteriu pentru care sunt atât de atractive pentru anumite categorii de candidați. Acestui argument extrem de puternic i se adaugă cel legat de creșterea salariilor din sectorul public din ultimii ani. Rămâne, totuși o zonă pe care candidații care au pregătire în domenii liberale și care sunt obișnuiți cu un anumit tip de flexibilitate la locul de muncă sau cu programul de lucru remote o privesc încă ușor sceptic”, subliniază Bogdan Badea, CEO eJobs România.

 

Peste 80% dintre aplicările la joburile part-time vin de la candidați la început de drum

450.000 de aplicări au înregistrat pe platforma ejobs.ro locurile de muncă part time până la finalul lunii martie, iar jumătate dintre acestea au venit din partea candidaților cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care fie încă nu câștigă salariul dorit la locul de muncă principal, fie vor să facă o schimbare de carieră și, pentru o perioadă, vor să încerce și altceva. Corelat cu criteriul vârstei, un alt aspect care iese în evidență este legat de nivelul de carieră al celor care aplică pentru un al doilea job – peste 80% dintre aplicări aparțin candidaților fără experiență profesională anterioară și celor entry level. Procentul celor care au senioritate mai mare de 5 ani este, pe de altă parte, marginal. De remarcat este și că un sfert dintre aplicările pentru pozițiile part-time vizează locurile de muncă remote, astfel încât candidații să se asigure că au flexibilitate asupra propriului timp și că nu vor avea presiunea deplasării zilnice de la un sediu la altul. Ține cont de toate aceste cifre când redactezi un anunț de recrutare!

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

3 din 5 directori generali sunt optimiști în privința evoluției veniturilor în următorii 3 ani

Cel mai recent studiu PwC Global CEO Survey 2023 care a inclus și România vine cu niște cifre îmbucurătoare legate de optimismul reprezentanților din top managementul local. Deși în scădere față de anul trecut, încrederea directorilor generali în evoluția veniturilor companiilor pe termen scurt și mediu se menține la cote înalte. Astfel, peste jumătate (52%) dintre directorii executivi din țara noastră spun că sunt foarte sau extrem de încrezători pe termen scurt și alți 34% dintre ei manifestă un optimism moderat – față de 54% și respectiv 33% în studiul din 2022. De asemenea, trei din cinci directori generali sunt foarte sau extrem de optimiști în privința evoluției veniturilor în următorii trei ani, iar alți aproape o treime (31%) dintre ei se consideră oarecum încrezători în perspectivele companiilor de a-și majora veniturile.

 

Ți-a plăcut articolul Statistici care-ți vor fi de folos în procesul de recrutare? Citește și:

Ce așteptări salariale au candidații

2022 a fost cel mai bun an din istorie pentru eJobs România

Cele mai apreciate beneficii pe care să le oferi echipei tale

Categorii:
ȘtiriUpdate

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*