outsourcing-in-hr
Administrativ

Outsourcing în HR

Avantaje și dezavantaje

Tehnologia ne-a ajutat ca astăzi să ajungem într-un punct în care putem să externalizăm o mare parte din munca ce mai demult, tradiţional, se desfășura în interiorul firmei. Avem soluții care ne ajută să avem ședințe eficiente, platforme prin care putem trimite orice document dorim, aplicații prin care putem face pontajul sau putem măsura evoluția unei sarcini. Această evoluție a tehnologiei ne-a schimbat felul în care lucrăm, avem puncte de lucru diferite, persoane care lucrează remote și externalizăm o parte din sarcinile noastre interne.

Când vine vorba de externalizare, sau outsourcing, termenul care este cel mai des întâlnit, nu vorbim de o noutate. Principiul se folosește încă din perioada revoluției industriale când o fabrică obișnuia să aibă chiar și zeci de furnizori. În schimb, în ceea ce priveşte funcțiile pe care HR-ul le îndeplinește, acest outsourcing nu este ceva vechi.

Este important să nu te prinzi în păienjenișul task-urilor și să poţi să ai timp și o gândire de ansamblu pentru lucrurile cu adevărat importante. În același timp, să nu uităm că unele din funcțiile HR-ului sunt: recrutare, selecție, salarizare, formare/pregătire, construirea de politici, organizarea de evenimente și sunt sigur că nu le-am enumerat pe toate. Toate aceste sarcini sunt destul de greu de realizat de un singur departament, mai ales de una sau două persoane cum sunt și majoritatea cazurilor în firmele mici şi medii. Acesta este şi momentul în care externalizarea este o soluție numai bună.

 

Avantajele outsourcing-ului în HR

  • Reducerea costurilor – este mai scump să angajezi o persoană pe o poziție fixă, decât să externalizezi poziția respectivă.
  • Eficientizarea sarcinilor – o firmă specializată doar în relocare, de exemplu, poate să ofere servicii mai bune angajatului și poate să rezolve provocări complexe.
  • Concentrarea pe activitățile cu adevărat importante. Având mai mult timp liber poți să începi să te concentrezi pe planurile mari ale firmei.
  • Transfer de „putere” – de cele mai multe ori angajații reacționează diferit când este vorba de un extern. Tind să ia lucrurile mai serios fără să aibă nevoia de a negocia atât de mult. Putem observa acest lucru când vorbim despre un team building intern ținut de HR sau ținut de o firmă externă.

 

Dezavantajele outsourcing-ului în HR:

  • Pierzi experiența în firmă pe acel subiect. Dacă nu ai un trainer în firmă, cum poți să iei anumite decizii?
  • Partea personală – angajaţii nu vor lega relații cu un extern și atunci va fi mai greu pentru acel extern să înţeleagă anumite aspecte.
  • Predai controlul – acest lucru este vizibil mai ales în firmele mici unde managerii sunt obișnuiți să coordoneze fiecare aspect. Pentru ei va fi greu să nu mai ştie dintr-o dată să răspundă la anumite întrebări.

Consider că pentru o viață sănătoasă la birou unele funcții trebuie externalizate, vorbim aici de payroll, recrutare, relocare, o bună parte din tot ce ține de training și acumularea de competențe personale. În acelaşi timp, motivarea angajaţilor și construirea de politici vor rămâne pentru mult timp în responsabilitatea internă a oamenilor de HR.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum creezi o cultură transparentă de prelucrare a datelor?

Află secretul celor mai admirați angajatori din România la LEAP

Șapte trenduri în HR pentru 2020

Categorii:
Administrativ

Contributor / / Vine cu informații concrete despre nevoile echipelor, deoarece este trainerul din cadrul Azimut Happy Employees care dezvoltă programe de teambuilding adaptate specificului fiecărui client.

Leave a Reply

*

*