programe de wellbeing
Update

De ce să investești în programe de wellbeing pentru angajați

Răsfăț sau necesitate?

Dacă părinții noștri își vedeau jobul ca pe o datorie și nu-și urmau visul de a găsi mediul de lucru în care să facă ceea ce le place, astăzi am devenit mult mai curajoși. Din păcate însă, în această goană continuă după învățare, inovație, dezvoltare și succes, am uitat să ne mai concentrăm pe sănătatea și starea noastră de spirit, care adesea ne influențează rezultatele atât la locul de muncă, cât și acasă.

Cele două se leagă între ele: dacă suntem stresați, riscăm să ne îmbolnăvim, iar dacă nu ne simțim bine fizic, atunci are de suferit și sănătatea psihică. Starea angajaților din România este, din păcate, departe de a arăta bine, după cum arată rezultatele unui studiu realizat de Dynamic HR, care spune că 99,7% dintre aceștia sunt stresați.

Reacția angajatorilor nu se lasă însă așteptată, companiile vin cu soluții pornind de la beneficii de tot felul, ateliere, cursuri prin care angajații să se simtă bine până la diverse programe de wellbeing. Cu noțiunea din urmă am făcut cunoștință acum doi ani, cu toate că teoretic știam despre ce este vorba. Nu știam însă ce înseamnă în realitate și de ce companiile investesc în astfel de programe. Mă întrebam dacă este doar un alt trend preluat din afară sau chiar avem nevoie de el.

Studentă fiind pe atunci, wellbeing-ul reprezenta pentru mine doar sănătatea fizică și poate plăcerea de a merge la muncă în fiecare zi, însă mi se părea de datoria noastră să avem grijă de cele două. Între timp, când jobul devenise prioritate și lucrurile precum învățare, dezvoltare și evoluție trecuseră pe primul loc, mi-am spus: „Am nevoie de o pauză”. Nu puteam să recunosc că ajunsesem la epuizare fizică și psihică la doar 22 de ani, căci nu ai cum să nu mai ai energie și să nu mai fii productiv la o astfel de vârstă. Fără să ofer prea multe detalii, am început să practic singură activități ce țin de wellbeing (am început cu yoga și un regim alimentar sănătos). Și doar după o perioadă de timp mi-am dat seama că wellbeing-ul înseamnă, de fapt, un mod de viață în care mintea, spiritul și trupul sunt într-un echilibru perfect.

 

De ce să investești în programe de wellbeing pentru angajați?

Dacă vrei să ai angajați creativi. Activitățile de wellbeing dedicate angajaților stimulează creativitatea și antrenează gândirea. Prin implicarea lor în activități de stimulare intelectuală își pot descoperi potențialul.

Pentru că vrei să comunice eficient. Programele de wellbeing oferă soluții de gestionare a conflictelor și de îmbunătățire a abilităților de comunicare. Așa angajații își vor dezvolta skill-urile interpersonale și vor lega relații sănătoase cu colegii de muncă sau cu managerii.

Fiindcă vrei angajați sănătoși fizic și psihic pe termen lung. Organizația Mondială a Sănătății estimează că, până în 2020, depresia și anxietatea vor deveni principalele cauze pentru care angajații nu vor fi productivi la job, 27% dintre cetățenii UE fiind afectați zilnic de acestea. Așadar, ar fi bine să prevenim și nu să tratăm.

Dacă vrei angajați productivi și loiali. Printre principalele scopuri ale acestor programe se numără îmbunătățirea moralulului angajaților, a loialității, dar și a productivității lor. Accentul fiind pus pe nutriție, managementul stresului și riscuri de îmbolnăvire, oamenii din compania ta vor deveni mai entuziaști și vor lucra cu ușurință în echipă. Mai mult, Jessica Pryce-Jones, autoarea lucrării “Happiness at work: Maximizing Your Psychological Capital for Success”, spune că angajații fericiți sunt cu 50% mai productivi.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Dacă vrei să crești profitabilitatea companiei. Problemele de sănătate fizică, emoțională, stresul și epuizarea psihică a angajaților sunt responsabile în medie de 68% din pierderea profitabilității, mai arată cercetările.

Wellbeing-ul nu mai e de mult un moft, a devenit o necesitate, un stil de viață. Recomandarea pentru oamenii de resurse umane este să înțeleagă impactul pe care îl au inițiativele lor asupra stării generale a angajaților. Nu te mai gândi doar la saune sau masaje, ci și la modul de viață pe care îl au angajații și investește acolo unde se simte o nevoie mai mare.

Acum mă raportez diferit la wellbeing. Acum pentru mine înseamnă fericire, căci atunci când ești sănătos din toate punctele de vedere cauți să extragi din fiecare experiență ceva bun. Tu însă definește-l cum vrei, în funcție de credințele și valorile care te ghidează. Apoi, încearcă să afli ce înseamnă acest concept pentru angajații din compania ta și treci la treabă!

 

Vrei să afli mai multe despre ce-și doresc angajații? Citește și:

Work-life balance depinde de cum te vinzi la job

Cum e de fapt cu echilibrul?

Viața profesională și cea personală învață să trăiască bine împreună

Categorii:
Update

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*