zile libere 2019
Codul Muncii

Zile libere 2019: Când va fi următoarea minivacanță?

Calendarul pentru 2019

Dacă încă nu ți-ai planificat vacanțele pentru anul acesta, iar gândurile tale zboară undeva departe, s-ar putea să-ți vină câteva idei după ce citești articolul ăsta!

Până să-ți alegi însă destinația în care vrei să ajungi, fie că e pentru o escapadă de un weekend la munte sau mai multe zile la soare, trebuie să-ți pui la punct calendarul de anul acesta. Să știi câte zile libere legale ai, pe lângă cele de concediu.

Și astfel, îți poți face chiar și punți care să te ajute să te bucuri de și mai multe zile de concediu. Hai să vedem cu câte zile libere vine 2019!

 

Zile libere în 2019

Anul acesta nu arată deloc rău, căci ne întâmpină cu 15 zile libere legale. Zile libere pe care le poți folosi cum vrei tu, fie pentru city break-uri în Europa, fie pentru vacanțe mai mari, profitând și de weekenduri.

Cea mai nouă zi liberă acordată angajaților din România este Vinerea Mare. Începând de anul trecut, angajații din România beneficiază de încă o zi liberă în apropierea Sărbătorilor Pascale. Legea a fost promulgată în martie anul trecut, Vinerea Mare devenind astfel oficial sărbătoare legală, adică încă o zi liberă de care să profiți din plin.

Veștile bune în ce privește zilele libere de anul acesta, din păcate, se cam termină aici, căci dintre toate cele 15 zile libere legale, cinci vor pica în timpul weekendului, deci nu ne vom putea bucura de ele.

De asemenea, sunt și luni în care nu avem nicio zi liberă. Printre acestea se numără: februarie, martie, iulie și septembrie. Restul lunilor au între una și trei zile libere pe lună.

 

Uite cum arată calendarul cu zile libere!

zile libere

Zile libere 2019:

 • 1 ianuarie (marţi) – 2 ianuarie (miercuri) Anul Nou
 • 24 ianuarie (joi) Ziua Unirii Principatelor României
 • 26 aprilie (vineri) Vinerea Mare
 • 28 aprilie (duminică) – 29 aprilie (luni) Paştele Ortodox
 • 1 mai (miercuri) Ziua Muncii
 • 1 iunie (sâmbătă) Ziua Copilului
 • 16 iunie (duminică) Rusalii
 • 17 iunie (luni) A doua zi de Rusalii
 • 15 august (joi) Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie (sâmbătă) Sfântul Andrei
 • 1 decembrie (duminică) Ziua Marii Uniri
 • 25 decembrie (miercuri) – 26 decembrie (joi) Crăciun

Pentru angajații a căror muncă nu poate fi întreruptă din cauza specificului activității nici în zilele precizate mai sus, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile.

De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, potrivit datelor din Codul Muncii.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare și sunt altele decât cele de weekend. În aceste zile de sărbătoare legală nu lucrează nimeni, în afară de unitățile sanitare sau de companiile în care activitatea nu poate fi întreruptă. Un exemplu de astfel de companii sunt anumite fabrici sau cele cu activități specifice.

 

Zile libere bugetari

Angajații din România care lucrează în companiile de stat numără anual mai multe zile libere față de cei care lucrează la privat.

Spre exemplu, nu mai devreme de anul trecut, zilele libere de Crăciun și Anul Nou au fost prelungite pentru angajații de la stat. Astfel, ei avut cinci zile libere, cu tot cu weekend-uri, de sărbătorile de iarnă. 

O situaţie similară a fost şi în 2012, când Guvernul a decis ca cele două zile – 24 decembrie şi 31 decembrie – să fie nelucrătoare.

Aceste exemple ne arată că atunci când sunt zile lucrătoare de legătură între weekend şi zilele de sărbătoare, executivii țării aleg să le ofere angajaţilor o zi de odihnă în plus.

 

Câte zile libere au angajații din alte țări?

România stă destul de bine în ce privește zilele libere legale din 2019 față de alte țări din UE. Spre exemplu, cu un număr mai mare de zile libere sunt doar Germania, cu 18 zile libere, și Bulgaria, cu 17 zile de sărbătoare. La același nivel cu România se mai află și Cipru, Lituania, Slovacia și Slovenia. Fiecare dintre aceste cinci țări are 15 zile libere pe an, potrivit datelor centralizate de We Are HR pe baza informațiilor de la Public Holidays Global.

Pe următorul loc se clasează țări precum Ungaria, Malta și Grecia, unde angajații au parte de 14 zile libere pe an.

Și Spania oferă angajaților 14 zile libere pe an, însă doar opt dintre acestea sunt sărbători naționale comune, patru sunt la alegerea comunităților autonome, iar două sunt locale.

Printre țările cu câte 13 zile libere pe an se numără: Suedia, Austria, Cehia, Finlanda, Letonia, Polonia și Portugalia.

La polul opus, angajații care primesc cele mai puține zile libere pe an sunt cei din Irlanda, cu 9 zile libere.

Totodată, angajații din Luxemburg numără în momentul de față 10 zile libere, însă se discută promulgarea unei noi zile libere. Astfel, dacă noua zi, adică 9 aprilie, va fi declarată la nivel național zi liberă, localinicii vor sărbători Ziua Europei.

 

Ai angajați care aparțin altor culte religioase? De ce sărbători legale au parte?

Cei care aparțin altor culte religioase legale beneficiază, pe lângă cele 15 sărbători legale în care nu lucrează, de două zile nelucrătoare 2019 pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, potrivit informațiilor din Codul Muncii.

Mai exact, angajații care aparțin altor culte religioase decât cel creștin ortodox au dreptul la zilele libere pe care le au și ortodocșii, dar și de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

Acum că știi ce te așteaptă în următoarea perioadă, notează-ți în calendar ce sărbători legale urmează! După un weekend prelungit de (Rusalii 2019) în care ne-am bucurat de minivacanță, urmează 15 august când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. Și pentru că această zi liberă e într-o zi de joi, ai putea să-ți faci o vacanță luându-ți concediu și vineri. Astfel, vei avea la dispoziție 4 zile libere de care să profiți din plin. După care urmează:

 • 30 noiembrie – Sfântul Andrei
 • 1 decembrie – Ziua Marii Uniri
 • 25 decembrie – 26 decembrie – Crăciun

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Câte zile libere au avut angajații în 2018?

Câte zile de concediu își iau românii?

Cadouri de Crăciun pentru angajați? O nouă abordare!

Categorii:
Codul MunciiUpdate

Editor // Absolventă de Relații Economice Internaționale (ASE Bucureşti), scrie de peste doi ani despre provocările cu care se confruntă piața muncii. Pasiunea pentru nevoile angajaților și ale companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu HR-ul. Ulterior, a ocupat poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*