curajul
HR Challenge

Cât de important e curajul când vrei să pui punct unei colaborări

Unele finaluri sunt necesare

Oricât de mult ai ține la o colaborare, este important să o evaluezi din când în când și să o privești obiectiv. Te ajută în activitate? Aduce rezultatele dorite? Și da, este în regulă să ai curajul de a pune capăt unei relații cu un partener din business sau cu un coleg dacă această relație nu mai este eficientă. Iată ce abordare să ai asupra finalurilor, dar și cum să le realizezi.

Ai curajul de a schimba perspectiva asupra finalurilor


Ai putea avea un sentiment de ezitare sau de regret față de finaluri, însă perspectiva ți se poate schimba parcurgând cartea Necessary Endings, scrisă de psihologul și coach-ul Henry Cloud care îți va arăta că anumite finaluri sunt necesare. Viața noastră profesională se poate îmbunătăți doar în măsura în care putem vedea finalurile ca pe un pas necesar și strategic către ceva mai bun.

Dr. Cloud arată că atunci când sunt realizate bine, „finalurile necesare” ne permit să corectăm proactiv aspectele negative din business, pentru a face loc creșterii profesionale pe care o căutăm. Atunci când finalurile sunt evitate sau nu sunt bine gestionate, așa cum se întâmplă prea des, se pot pierde oportunități bune și scenariile negative se pot repeta.

Dorința de a încheia o colaborare vine însă și cu multe întrebări:

  • Când ar trebui să pun punct unei colaborări? Cum ar trebui să fac asta?
  • Cum identific acei colegi, activități și relații la care merită să țin și cum identific acele parteneriate la care merită să renunț?
  • Cum pot ajuta oamenii să fie deschiși schimbării și cum pot crea o schimbare care funcționează?
  • Cum pot să mă detașez după comunicarea deciziei de a renunța la un parteneriat și să mă concentrez și pe alte lucruri?


Sunt întrebările la care vei găsi răspunsuri  în cartea Necessary Endings care îți arată că de multe ori, decizii dure, ajută la succesul unui business și la crearea unui mediu de lucru sănătos.

 

 

 

Situații în care ai nevoie de curajul de a pune punct


Este normal să simți atașament față de colegi, dar privind obiectiv colaborarea, aceasta poate să nu aibă premisele unui proiect de viitor. Chiar dacă părerea este deja formată, te gândești că nu-ți dorești să rănești acea persoană și întârzii „discuția”. Însă e important să pui în balanță lucrurile și să-ți dai seama ce e mai bine pentru echipă și pentru business.

Gândește-te la următoarea situație: un coleg senior care este toxic pentru echipă. Managementul este speriat de consecințele concedierii acestuia, luând în calcul vechimea, cunoștințele, relațiile externe stabilite. Se consideră mai multe scenarii de concediere care întârzie decizia finală. În cele din urmă colaborarea se termină. Partea bună este că poți observa performanțe mai bune ale echipei decât cele obținute cu fostul coleg. De aceea, este important să ai încredere că vei rezista despărțirii de un angajat, dar mai mult decât atât, echipa va avea succes fără el.

Și curajul de a pune punct nu se oprește aici. Este posibil, ca într-o perioadă cu multe schimbări economice și sociale, să fie nevoie să închizi proiecte în care aveai mari speranțe, dar care nu mai sunt conectate la direcția strategică a organizației sau care nu aduc rezultatele dorite. 

Pot fi decizii prin care renunți la un stil ori program de lucru care nu funcționează pentru echipă. Sau decizii legate de întâlnirile de business. De exemplu, cele față în față consumă mult timp, întâlnirile online sunt mult mai eficiente. 

Sunt și situații în care trebuie să pui punct unui volum copleșitor de muncă și să alegi două-trei priorități de care să te ocupi.

Cum îți dai seama că un final este necesar

Ai nevoie de curajul de a evalua o situație și de a lua decizii dificile. Există însă trei aspecte cărora merită să le acorzi atenție în cântărirea situației:

  • Emoții. Acordă atenție sentimentelor de frustrare, neputință, frică, evitare. Sunt mai puternice decât ceea ce-ți dorești pentru echipa ta?
  • Energie. Cât timp, energie, resurse și atenție consumă o anumită colaborare sau un anumit proiect? Costă prea mult? Faci sacrificii mult prea mari comparativ cu rezultatele obținute? Remarci rezultate mai slabe pentru un proiect care obișnuia să meargă bine?
  • Scuze. Obișnuiești să te complaci în situații și să spui „Așa este el / ea”, „Ce să mai facem acum ?” sau „Trebuie doar să o acceptăm pentru ceea ce este”? Această abordare nu este o soluție care să facă bine business-ului și oamenilor implicați. 

După ce ai analizat aceste aspecte, ești mult mai în măsură să iei o decizie informată. Și, da un final poate fi mult mai productiv atât pentru companie, cât și pentru un coleg care își poate găsi locul într-o companie și într-o echipă unde se potrivește.

Contează să nu interiorizezi această decizie, ci să vezi ce poți face mai bine pe mai departe. Să nu iei personal finalul.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Iată cum poți pune punct unui parteneriat în business:

Analizează acordul semnat. Este important să te asiguri că respecți prevederile prezente în document pentru a putea încheia parteneriatul. De asemenea, este util să vorbești și cu un avocat care îți poate spune și alte implicații legale ale renunțării la parteneriat.

Comunică partenerilor decizia. Alege o abordare deschisă și personală, oferind argumente, prin cifre, rapoarte, așteptări convenite. Punctează și obligațiile fiecărei părți și modul în care intenționați să puneți punct colaborării.

Anunță echipa și alți parteneri. Imediat după discuția cu partenerul business, informează angajații, clienții și alte companii partenere care pot fi impctate de decizia luată.

Închide conturile. Asigură-te că accesul partenerului business la conturile companiei nu mai este posibil prin schimbarea parolelor.

 


Do’s & Don’ts când pui punct colaborării cu un coleg

Do’s

  • Verifică datele din raportul de evaluare se potrivesc cu atribuțiile din fișa postului și cu indicatorii de performanță.
  • Cere participarea managerului direct care poate ajuta cu răspunsul la întrebări specifice. 
  • Arată compasiune pentru coleg subliniind talentele pe care acesta le are și chiar oferindu-i o scrisoare de recomandare sau chiar o recomandare directă într-o altă companie. Folosește cuvinte de încurajare precum  „suntem încrezători că vei găsi un loc de muncă care ți se potrivește mai bine”.
  • Comunică personal vestea echipei tale, menținând confidențialitatea informațiilor.


Don’ts

  • Nu întârzia încetarea colaborării cu un coleg slab performant atunci când remarci un cost al menținerii lui mai mare decât rezultatele pe care le aduce acesta.
  • Nu acționa fără un avertisment. Cu excepția cazului în care apare un act flagrant, colegul ar trebui să beneficieze de feedback de performanță. Propune împreună cu managerul un plan de îmbunătățire a activității și informează-l care sunt consecințele nerealizărilor.
  • Începe discuția alături de un martor care poate fi managerul direct al colegului sau un alt manager. Astfel poți evita anumite acțiuni în instanță. 
  • Nu te pierde în fraze lungi și complicate atunci când îi dai vestea. Cuvintele pe care le folosești ar trebui să fie simple și la obiect.
  • Nu lăsa să se înțeleagă că poți reveni asupra deciziei tocmai prin folosirea unor fraze lungi. Punctează că decizia este finală. 

 

Modele de comunicare în terminarea colaborării cu un coleg


John Stieger, directorul de marketing al Wilke Global, o companie de software din Ohio, spune nu este un moment mai neplăcut pentru el decât concedierea oamenilor. Celor care sunt talentați le spune „Identifică un alt rol în companie. HR-ul este aici pentru a-ți spune care sunt opțiunile”. De asemenea, Stieger oferă colegilor concediați un concediu de o lună în care aceștia rămân angajați și organizează întâlniri cu fiecare dintre ei pentru a le da sfaturi cu privire la căutările interne sau externe de joburi. „Modul în care tratezi oamenii la plecare nu trece neobservat de restul organizației”, spune acesta.

Să eviți sau să amâni un final înseamnă adesea să rămâi blocat într-o poziție incomodă. Să oprești echipa și compania de la dezvoltare. E mult mai eficient și mai sănătos pentru oamenii alături de care lucrezi să gestionezi situațiile dificile, asumându-ți riscuri. Finalurile nu sunt tocmai ușoare, dar sunt necesare și pot fi un câștig pe termen lung.

 

 

Vrei să te asiguri că instinctele tale nu dau greș și chemi la interviu cei mai relevanți candidați? Curaj! Te sprijinim noi în acest demers, oferindu-ți cele mai performante și eficiente soluții de recrutare pe eJobs.ro!

  • Anunțuri de angajare diverse
  • Instrumente inteligente de sortare a candidaților
  • Servicii de digital marketing & employer branding

Ai curajul de a face schimbări! Suntem aici pentru tine.

 

Ți-a plăcut articolul despre curajul de a pune punct unei colaborări care nu mai funcționează? Pe aceeași temă s-ar putea să-ți placă și:

Cum atragi candidați curajoși
Liderii ideali, în viziunea angajaților români

Categorii:
HR Challenge

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*