videoclip de angajare
Employer Branding

Secretele unui anunț video de recrutare memorabil

Află rețeta magică de la 6 companii de top

Să lucrezi într-o companie înseamnă foarte multe lucruri. Înseamnă perioada de onboarding, colegii cu care îți bei cafeaua dimineața, primul team building, one-to-one-urile cu managerul, zilele super productive în care mai ai puțin și muți munți, dar și zilele mai leneșe când task-urile nu se rezolvă așa repede. Viața la job e un univers în sine, atât de complex încât e greu de pus în cuvinte. Așa că de ce să nu-l punem altfel? Te provocăm la un exercițiu: imaginează-ți cum ar arăta un anunț video de angajare pentru compania ta!

 

De ce ai nevoie de un anunț video de recrutare

Candidații de astăzi sunt ființe vizuale. Vor să vadă unde vor lucra, cine sunt oamenii din echipă, cum va arăta viața lor la job și să simtă, totodată, atmosfera unei companii, cultura acesteia și sentimentul acela de „mă potrivesc ca o mănușă”. Nu mai e suficient să scriem ceea ce credem noi că e important pentru ei. Mai bine le arătăm cum e la noi în companie! 

Cifrele sunt și ele de partea noastră, așa cum am văzut în articolul despre importanța video marketing-ului în recrutare. Anunțurile video de recrutare primesc cu 35% mai mulți aplicanți decât anunțurile tip text, iar candidații petrec cu 316% (!) mai mult timp pe anunțurile video în comparație cu cele clasice, tip text. 

Rezultatele anunțurilor Premium Video, lansate anul trecut de eJobs.ro, susțin și ele aceste performanțe incredibile, atrăgând o medie de 350 de aplicanți relevanți și mărind rata de prezență la interviu cu 40%!

 

Dar care e rețeta magică a unui anunț video de recrutare memorabil?

Nu mai avem niciun dubiu că viitorul stă în video, chiar și în recrutare și retenție, dar acum întrebarea e: cum faci un anunț video memorabil? Noi zicem că am descoperit rețeta magică cu ajutorul a șase super angajatori care au folosit anunțurile Premium Video și care s-au bucurat de rezultate incredibile. Hai să vedem ce au vrut să sublinieze cu anunțurile lor video, ce rezultate au avut și ce lecții putem deprinde mai departe la rândul nostru!

Află mai multe despre anunțul video

Regula 1. Trebuie să arăți cum e compania ta cu adevărat

Decathlon ne sugerează să ne prezentăm cultura companiei așa cum e ea în realitate, nu doar pentru că transparența în recrutare e esențială, ci și pentru că asta ne va ajuta să atragem candidații potriviți, care se vor mula perfect pe cultura companiei.

„Așa cum noi am ieșit din zona noastră de confort și am propus această formă de comunicare nouă, așa ne dorim la rândul nostru candidați care ies din zona lor de confort, care inovează, care sunt deschiși către noi provocări și care sunt mereu dornici să învețe.” – Georgiana Baciu, Recruitment and Employer Branding Leader la Decathlon

Anunțul video de la Decathlon a fost gândit ca un teaser care să transmită valorile companiei (sportul și pasiunea de a face sportul accesibil tuturor), dar și principalele așteptări de la candidați. 

„Este fantastic când mesajul și modul de transmitere a acestuia se completează, depășind limitările anunțurilor clasice de recrutare! Anunțurile video au atras atenția candidaților și ne-au diferențiat de ceilalți angajatori. Credem că cei care le-au văzut au înțeles mai bine cine suntem și responsabilitățile posturilor deschise, fapt ce le-a crescut interesul în a se alătura echipei noastre. În acest sens, numărul aplicanților a crescut, precum și competitivitatea în ocuparea posturilor deschise,” a adăugat Georgiana Baciu.

 

Regula 2. Trebuie să le arăți cum va fi viața lor la job

„Program flexibil, atmosferă relaxată, activitate diversă” sunt, de cele mai multe ori, cuvinte goale când sunt așezate într-un anunț scris, dar, când sunt transpuse vizual într-un video de angajare, ele devin cu adevărat relevante pentru candidați. Iar asta o demonstrează clar cei de la Provident Financial România

„Redarea vizuală a unei zile din viața colegilor noștri aduce o bună înțelegere a modului de lucru și este un element motivațional puternic. Candidații capătă o viziune mai clară asupra imaginii generale a rolului, de la responsabilități și beneficii, până la mediul de lucru, și astfel sporește interesul lor în a aplica.” – Ana Andrei, Human Resources Manager la Provident Financial România. 

Dar transparența zilei de lucru nu vine ca un beneficiu doar pentru candidat, ci și pentru companie pentru că îi permite acesteia să găsească cei mai compatibili oameni și să devină familiară chiar și în fața candidaților latenți. 

„Am urmărit prin aceste anunțuri video să ne creștem rata de conversie aplicanți relevanți – angajați și să avem un număr de plecări cât mai mic prin atragerea de candidați compatibili culturii noastre organizaționale. Conținutul video ne face cunoscuți așa cum suntem noi, veseli, informali și pasionați de ceea ce facem și în felul acesta ne deschidem larg ușile pentru toți cei care vor să ne cunoască mai bine, fie că doresc să ni se alăture acum, sau nu.”

Află mai multe despre anunțul video

Regula 3. Trebuie să le arăți că ești diferit

Atunci când tu știi cât de grozav e la tine în companie, e greu să-ți imaginezi că un candidat ar putea vedea altceva. De aceea omitem uneori să spunem anumite lucruri într-un anunț de angajare. Pentru că noi știm că echipa e minunată, că managerii sunt competenți, că avem cele mai ergonomice scaune, cafea la discreție și super activități. Dar candidații nu știu toate aceste lucruri și își imaginează deseori total altceva. Lor trebuie să le arătăm că suntem diferiți de ceea ce și-ar putea imagina ei, iar cei de la Computer Generated Solutions fac chiar asta cu al lor video de recrutare. 

„În urma acestui video, am observat și faptul că percepția lor despre CGS a fost cu totul alta după ce au văzut anunțul video. Nu au văzut doar o companie care angajează, ci un colectiv în care oamenii sunt creativi și dornici de experiențe noi. Turul virtual al sediilor noastre a oferit un insight foarte bun aplicanților, nu doar asupra locului în care ne desfășurăm activitatea, ci și asupra echipei noastre formate din oameni deschiși, calzi, care emană foarte multă energie!” – Florina Stoica, Recruitment Manager la CGS.

Un efect pozitiv neașteptat al acestei atitudini și prezențe de spirit e că te și ajută să îți diferențiezi compania de competitori. Candidații văd că ești altfel decât și-au imaginat ei că ești, observând în același timp că ești altfel față de alte companii care încă nu au găsit curajul necesar pentru a fi atât de transparenți. 

„Ne-am propus, înainte de toate, să stârnim curiozitatea unui număr cât mai mare de  candidați. Am dorit să transmitem un mesaj pe piața locurilor de muncă și anume că dacă ești o persoană deschisă, dornică de afirmare și creativă, diversitatea unui colectiv te va ajuta să îți dezvolți aceste abilități și să le utilizezi cu succes în mediul profesional.”

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Regula 4. Trebuie să le arăți ce mediu de lucru fain îi așteaptă

Oamenii sunt cele mai importante elemente la locul de muncă, nu doar pentru angajatori, pentru că ei în fond fac lucrurile să meargă, ci și pentru viitorii angajați. Iar asta o știm cu toții, cu siguranță. De aceea ținem neapărat să includem în orice anunț de angajare 2-3 cuvinte despre echipă, cum ar fi „tânără”, „dinamică”, „diversă”. Dar nu e tocmai dinamic sau divers faptul că o spunem așa. Când o arătăm însă într-un video atunci e cu totul altceva, așa cum ne demonstrează echipa Teleperformance Romania.

„Intenția noastră a fost să arătăm ce reprezintă echipa Teleperformance într-un mod autentic, în care să se înțeleagă că suntem relaxați, prietenoși și diverși, dar întotdeauna puși pe treabă. Noi credem că atât la nivel interuman, dar și de business e important să înțelegem că… each interaction is a unique experience.” – Jose Kombo, Employer Branding Ambassador la Teleperformance Romania. 

Iar candidații răspund de fiecare dată pozitiv când reușesc să facă cunoștință, încă de la primul contact, cu întreaga echipă a unei companii. 

„Considerăm că impactul asupra candidaților a fost unul de succes având în vedere reacția lor cand au ajuns la interviu și ne-au povestit ce au reținut în urma vizionării,” a adăugat Jose Kombo.

Află mai multe despre anunțul video

Regula 5. Trebuie să la arăți că au un viitor alături de tine

Echipa MaxBet ne arată că e esențial să le arăți candidaților, chiar și de la primul contact cu ei, că ai încredere în ei și că vei fi acolo să îi ajuți să crească. 

„Prin mesajul video-ului ne-am dorit să le transmitem celor care ezită să aplice din diverse motive faptul că suntem alături de ei necondiționat, că îi susținem încă de la primii pași în compania noastră și că îi ajutăm să evolueze, atât pe plan personal, cât și profesional.” – Elena Manda, HR Director la MaxBet România

La rândul lor, angajații vin în companie, se dezvoltă datorită acestei susțineri și avansează, chiar și în cazul în care pornesc cu zero experiență, iar video-ul transmite printre rânduri și această promisiune a companiei.  

„La MaxBet ne susținem angajații încă din primele momente petrecute în compania noastră, chiar dacă nu au experiența necesară. Îi îndrumăm și îi ajutăm să evolueze pe plan profesional și personal, astfel încât la final de zi să fie mândri de realizările lor. Considerăm că implicarea noastră în sustinerea lor emoțională poate constitui nu doar un avantaj competitiv, dar și un element cheie în dezvoltarea unei relații de încredere cu viitorii noștri angajați.”

 

Regula 6. Trebuie să le arăți că ești mai mult decât o companie, că ești o comunitate

Candidații de astăzi vor mai multe lucruri de la un loc de muncă. Își doresc un salariu bun, echilibru între viață și job, și, desigur, siguranța postului lor. Dar după ce bifează toate acestea, mai apare o nevoie, care, satisfăcută, poate face toată diferența în programul tău de retenție. Candidații și angajații vor să aparțină unui loc, unui grup și unor valori cu care rezonează, așa cum bine punctează acest lucru și cei de la METRO Cash & Carry Romania.

Noi, la METRO, credem în puterea comunității  – TOGETHERNESS. Această comunitate arată că a servi clienții noștri în timpul pandemiei Covid-19 este pentru noi un privilegiu. Anunțul video documentează numeroasele momente din ultimele luni, grija pentru colegii, clienții și furnizorii noștri, și mai ales, sentimentul puternic de comunitate, TOGETHERNESS, pe care l-am trăit în această situație excepțională.” – Adriana Mocanu, Human Resources Specialist la METRO Cash & Carry Romania. 

Iar când respectul și aprecierea față de echipă e evidentă, atunci și motivația candidaților pentru a aplica crește substanțial pentru că ei deja se pot vizualiza ca parte din același grup.

În această perioadă eforturile noastre pe partea de employer branding s-au concentrat pe colegii noștri. Am comunicat în mod constant cu aceștia, i-am asigurat că facem tot ce este necesar pentru a le garanta un mediu de lucru sigur şi le-am arătat recunoștința pentru efortul, dedicarea şi pasiunea de care dau dovadă. Ei sunt eroii noștri şi în același timp ambasadorii METRO.

 

Cum îți faci propriul anunț video de recrutare

Iată, așadar, ingredientele secrete ale unui anunț video de recrutare memorabil: adevăr, realitate, autenticitate, atmosferă, viitor și comunitate, toate amestecate bine și transpuse vizual. Sună mult, sună greu, dar când țeși povestea din imagini, toate aceste ingrediente devin mult mai ușor de exprimat. 

Partea bună e că nu ești singur în acest demers. Echipa eJobs te poate ajuta cu tot ce înseamnă producția și promovarea video-ului tău de angajare, de la concept până la filmare, editare și publicare pe canalele ideale. Primul pas? Lasă-ți datele de contact în formularul de mai jos, iar un reprezentant eJobs va lua legătura cu tine pentru a-ți detalia cum te putem ajuta! Iar, mai departe, tot noi te vom ajuta cu toți ceilalți pași.

Scrie-ne, iar noi te vom ajuta cu anunțul tău video de recrutare!

    Am nevoie de asistență cu producția video-ului meu

    Categorii:
    Employer BrandingUpdate

    Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orientându-se mai degrabă pe ceea ce poate face acest domeniu pentru Industria de Recrutare. După ce a finalizat un masterat în Antropologie la Central European University, a realizat că e fascinată de felul în care se creează adevărate comunități în interiorul companiilor. De aici a pornit pasiunea pentru People Management & Company Culture, o pasiune pe care a transformat-o în job în cadrul echipei eJobs România, devenind chiar Specialist acreditat în Brandingul de Angajator în 2019, după ce a absolvit Academia de Employer Branding al Universum Global.

    Leave a Reply

    *

    *