multinationale
Update

Cine dictează trendurile?

Cum ne adaptăm la ele

Orice domeniu are trendurile sale, iar perioada în care trăim este marcată de dinamica acestora, lucru valabil și pentru piața muncii. Angajații au devenit tot mai pretențioși și mai selectivi în alegerea locului de muncă, iar bonusurile și beneficiile de care au nevoie pentru a fi mulțumiți sunt din ce în ce mai mari. 

Acest lucru se datorează accesului facil la informații, ceea ce permite compararea diverselor joburi sau informarea cu privire la experiența unor foști angajați din companii, de la care pot afla detalii despre mediul de lucru al unei firme, chiar înainte de a intra într-un contact direct cu el.

Mai mult, creșterea accelerată a numărului de companii multinationale din marile orașe ale României, în special în București și Cluj, a condus la diversificarea locurilor de muncă. Acest fenomen aduce un aer occidental, angajații români sunt tot mai familiarizați cu politicile companiilor din afară, ajung să folosească termeni specifici și chiar să adopte atitudini diferite.

 

Ce avantaje au companiile multinationale

În acest context, companiile multinationale dictează trendurile în aceste orașe datorită numărului mare de angajați, a sediilor impunătoare, dotate modern, sistemelor informatice de ultimă generație, dar și a beneficiilor pe care le oferă, pe lângă salarii. Acestea au devenit tot mai diverse, de la sisteme de asigurări de sănătate, pensii private, egalitate de șanse, cursuri gratuite, abonamente la sălile de sport și multe altele.  

 

Cum se poziționează companiile antreprenoriale românești?

Nu doar angajații din multinationale pot simți aceste beneficii la locul de muncă. Afacerile locale fac eforturi pentru a atrage și a menține forța de muncă ce ar putea fi tentată să opteze pentru un post într-o companie internațională. Aceste beneficii se concretizează prin recompensele de natură non-financiară pe care le promovează, dar și prin mediul de lucru pe care îl oferă. Tot mai mulți angajatori români pun accent pe tehnologie, pe spații de lucru cât mai prietenoase, în care angajații să se simtă confortabil.

Acest lucru are efecte pozitive atât asupra angajaților care se simt mai relaxați, cât și asupra companiei care obține rezultate mai bune datorită randamentului crescut al oamenilor. Inspirați de modelul japonez și bineînțeles de succesul acestei țări, tot mai multe companii de la noi aleg să investească în spații de relaxare pentru angajați ce îmbunătățesc starea emoțională a acestora, dar și pentru că facilitează consolidarea legăturii dintre colegi.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Spre exemplu, Vitacom este companie în proporție de 100% capital românesc și încearcă să țină pasul cu trendurile internaționale. Pentru că oamenii buni sunt greu de găsit, iar varietatea de opțiuni îngreunează și mai mult acest proces, vom dedica o mare parte din anul 2020 recrutării.

Mai mult, vizăm schimbarea sediului Vitacom într-o locație nouă, modernă, care respectă cele mai noi trenduri în tehnologiei, cu investiții importante în sistemul informatic pentru facilitarea îndeplinirii task-urilor zilnice ale angajaților.

Și până în acest moment am apelat la acțiuni care vizează alinierea la trendurile care dau tonul pe piața muncii. Printre aceste măsuri avem beneficiile extra-salariale cum ar fi programul flexibil, voucherele de vacanță, salariu variabil în funcție de performanțe. Mai mult, întotdeauna am încurajat evoluția în carieră prin reconversia pe un alt post sau pe o funcție de conducere pentru oricine dovedește că este pregătit pentru o astfel de schimbare. 

Așadar, perspectivele de aliniere ale României cu trendurile de pe piața muncii din străinătate sunt bune, cel puțin în marile orașe ale țării. Proiectele investitorilor străini care aleg să se extindă și în țara noastră datorită forței de muncă bine pregătite, atrag cu sine schimbări de bun augur. Ei impun o cultură organizațională nouă, care pune în centru angajatul și nevoile sale, îi permit o libertate mai mare de exprimare și de acțiune, ceea ce face ca posibilitățile de dezvoltare profesională să fie fără precedent. Cheia este adaptarea, pentru a menține compania în topul celor preferate de candidați, în detrimentul altora. Iar angajatorii români au înțeles destul de repede aceste modificări, s-au adaptat la așteptările angajaților și sunt dispuți să ofere cât mai multe pentru forță de muncă bine pregătită, care aduce plus valoare businessului.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Află numele celor mai doriți angajatori din România 

Cum îți motivezi angajații prin job

Ne implicăm sau nu în învățământ

Categorii:
Update

Contributor / / Gestionează mixul de Marketing al unei companii de electro-retail cu tradiție pe piața locală și oferă insight-uri despre profilul, necesitățile și skill-urile angajaților într-o industrie extrem de dinamică.
One Comment
 • lica badea
  5 March 2020 at 2:40 pm
  Leave a Reply

  Beneficiile pe care le poate oferi o firma romaneasca de distributie, ar fi flexibilitatea programului! Care , in opinia mea e cel mai important beneficiu din zilele noastre.
  Si angajatii ar trebui sa aprecieze timpul ca fiind cel mai pretios!

 • Leave a Reply

  *

  *