Exit Interview We Are HR
HR Challenge

Exit Interview – De ce ne pleacă oamenii?

Angajații care îți părăsesc compania sunt mai valoroși decât ai crede

Câteva întrebări esențiale pentru exit interview

Uneori e mai ușor pentru o companie ca exit interview-ul să fie purtat de către managerul sau team leader-ul angajatului care pleacă, dar uneori această familiaritate nu relevă neapărat cele mai utile informații pentru departamentul de HR. Poate angajatului îi e rușine să se plângă de un alt coleg din echipă care i-a influențat plecarea, poate nu are încredere să îi spună adevărul șefului, poate deja au vorbit despre asta sau poate se axează pe un singur factor motivant care depinde de managerul său, când, de fapt, mai multe lucruri l-au influențat în această decizie. Din acest motiv e important ca exit interview-ul să fie purtat de către cineva din HR.

Angajatul s-ar putea să fie un pic reticent în a oferi mai multe detalii unei persoane de la Resurse Umane, în special dacă nu a interacționat prea mult cu acea persoană de-a lungul timpului în companie. De aceea e foarte important ca specialistul HR să pornească discuția pe un fond constructiv. Fii onest cu angajatul și spune-i ce te interesează să afli de fapt – nu atât de mult de ce pleacă per se, ci ce poți face pe viitor pentru a îmbunătăți viața la job a colegilor care rămân. Astfel îi demonstrezi angajatului că e în continuare un membru important al echipei, chiar dacă a decis să își dea demisia.

Întreabă-l când și cum a început să își caute alt job. Poate și-a dat demisia după doi ani, dar dacă a început să caute după primele șase luni? De ce tocmai acum?

Ce l-a convins să accepte oferta altei companii? Chiar îi lipsesc lucrurile respective aici? E vreo contraofertă pe care poți să i-o faci acum? Dacă da, atunci convinge-l să o ia în considerare.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ce lucruri îi plac aici și ce lucruri îi displac? După ce îți povestește mai multe, încearcă să afli de ce nu a venit mai repede la tine în privința elementelor negative și cum crede că ar putea fi îmbunătățite? Niciodată nu știi de unde se ivesc soluțiile și ce poți afla ca să te dezvolți chiar tu ca specialist în resurse umane.

Restul întrebărilor ar trebui să vină în mod natural și să vizeze toate elementele importante din viața angajatului: salariul, beneficiile, sediul, colegii, managerii, programul, satisfacția la job, planul de carieră pe termen lung și perspectiva viitorului loc de muncă. Toate îți pot dezvălui informații relevante pentru planul tău de acțiune în recrutare și retenție.

Ca și concluzie te lăsăm cu un insight valoros pe care ni l-a prezentat Laura Chiculiță, CMO eJobs, la prima ediție a conferinței HR World. Atunci când porți acest exit interview, lasă o portiță deschisă pentru viitoare colaborări cu respectivul angajat. Poate va descoperi în câteva săptămâni că noul job nu e chiar ce avea el în plan și va dori să se întoarcă la tine în companie sau poate se va întoarce peste doi ani cu o experiență valoroasă obținută la un competitor. Oricare ar fi situația, un angajat care a performat la tine în companie e bun de avut în vedere și pe viitor, chiar dacă a decis, pentru moment, să plece.  

Categorii:
HR Challenge

Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orientându-se mai degrabă pe ceea ce poate face acest domeniu pentru Industria de Recrutare. După ce a finalizat un masterat în Antropologie la Central European University, a realizat că e fascinată de felul în care se creează adevărate comunități în interiorul companiilor. De aici a pornit pasiunea pentru People Management & Company Culture, o pasiune pe care a transformat-o în job în cadrul echipei eJobs România, devenind chiar Specialist acreditat în Brandingul de Angajator în 2019, după ce a absolvit Academia de Employer Branding al Universum Global.

Leave a Reply

*

*