AI
HR market

AI: Frică sau oportunitate?

Ciclul tehnologiei se repetă

Chiar dacă pe persoană fizică fricile legate de AI pot părea noi și copleșitoare, ele nu sunt unice în istoria noastră. Când privim în trecut, vedem că marile invenții au atras mereu neliniște, dar au creat, totodată, și joburi noi. Cum ne putem folosi de AI în activitatea noastră? Depinde de noi și de modul în care ne raportăm la acest val tehnologic!

Roboții ne vor fura joburile” este una dintre temerile momentului. Însă dacă dăm timpul înapoi, în 1928, vedem că New York Times titra: „Evoluția tehnologiei va lăsa oamenii fără ocupații”. 97 de ani mai târziu aceleași temeri ne dau târcoale, de data aceasta cu AI pe post de villain. Ce am făcut de-a lungul timpului? Ei bine, partea bună este că ne-am adaptat tehnologiei și avem misiuni importante la job. Chiar dacă previziunile despre AI ne poartă într-o zonă necunoscută, contează cum ne raportăm la ele și ce mesaje transmitem oamenilor din echipă. Lăsăm schimbarea să ne afecteze sau o putem influența?

Istoria (și neliniștile) se repetă

Adevărul este că de-a lungul timpului au fost multe temeri despre evoluția tehnologiei, dar, în fiecare perioadă au existat și motive de optimism.  În secolul al XV-lea, tiparnița a provocat neliniște printre scribi, îngrijorați că își vor pierde locurile de muncă. Totuși, invenția a redus manuscrisele și a creat noi locuri de muncă, conducând la dezvoltarea unei impresionante industrii editoriale. 

În 1913, Henry Ford a introdus linia de asamblare mobilă, pe care însă muncitorii o considerau plictisitoare, cu timp strict de lucru. Ford a răspuns acelor proteste prin creșterea salariilor și scurtarea programului de muncă. Această abordare inovatoare a atras peste 25.000 de angajați, fiind primii care s-au bucurat de conceptul de viață mai bună, prin echilibrul dintre muncă și recompensă financiară. De asemenea, în 1930, Ford a susținut că, pentru fiecare loc de muncă automatizat, sunt create alte sute, fiind unul dintre primii care a observat potențialul de expansiune al economiei prin tehnologie.

Mai târziu, în anii 1960-1970, odată cu dezvoltarea calculatoarelor și automatizării au apărut și noi roluri care necesitau competențe tehnice și intelectuale mai sofisticate precum „tehnician de calculatoare” sau „analist de date”. Cu toate acestea, în anii ’80-’90, când era computerelor și a robotizării a câștigat teren, temerile privind viitorul locurilor de muncă au revenit. Ca un paradox, SUA a înregistrat atunci cele mai bune cifre de angajare de după 1960, numărul locurilor de muncă crescând cu o rată anuală de 1,3% între 1989 și 1998.

Apoi, în anii 2000, a apărut un nou val de temeri față de impactul tehnologiei asupra joburilor, pe fondul recesiunii. Însă aceste temeri s-au dispersat treptat și din 2022, toate privirile sunt pe AI, care a creat tot mai multe instrumente eficiente pentru activitatea de noastră, de la algoritmi de analiză a unor volume mari de informații, tehnici de profilare a consumatorilor sau predicții de comportament, până la instrumente de generare de conținut sau automatizare de task-uri. Iar dacă privim per ansamblu, deși temerile legate de dispariția locurilor de muncă rămân prezente, automatizarea a redus numărul locurilor de muncă fizice grele sau repetitive, dar a creat oportunități în domenii care necesită creativitate, inovație și gândire critică.


Învață din ARC-ul peste timp

Deși istoric vorbind, tehnologia și automatizările ne-au adus mai multe plusuri decât anticipam este inevitabil să nu avem temeri în fața unor noi tool-uri pe care trebuie să le învățăm de pe-o zi pe alta. Însă percepția asupra tehnologiei este mai puțin alarmantă dacă înțelegem ciclurile sale și învățăm să le gestionăm. 

Fiecare val de tehnologie nouă urmează un ARC în trei faze:

  • Augmentation (Creșterea) îmbunătățește locurile de muncă existente;
  • Replacing (Înlocuirea) locurilor de muncă existente; 
  • Creation (Creația) deschide calea pentru locuri de muncă care nu au mai existat până acum.

Dacă le analizăm pe rând, putem spune că am îmbrățișat cu entuziasm faza de creștere a inteligenței artificiale. Însă suntem preocupați de etapa de înlocuire și ne temem că roboții ne vor lua joburile. Iar această abordare ne face să pierdem din vedere câștigurile pe care AI le va aduce în timpul fazei de creare a unor noi locuri de muncă. Ce rol ai ca lider în această ecuație? Cum poți muta focusul pe faza de creare? 

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Rolul liderului în crearea joburilor

Chiar dacă le spui oamenilor că AI îi va ajuta să-și facă treaba mai bine, nu poți nega temerea lor față de înlocuire. Scribii și-au pierdut locurile de muncă odată cu apariția tiparului. Automatizarea și robotica au înlocuit multe roluri de muncă. Succesul tuturor fazelor de integrare a tehnologiei depinde însă de cât de bine comunică liderii. Misiunea ta este să înțelegi modul în care fiecare fază va afecta industria în care lucrezi și să fii sincer cu cei care vor fi afectați. Să recunoști faza de înlocuire în timp ce te concentrezi pe faza de creare. Și mai mult decât atât să ai încredere în adaptabilitatea colegilor tăi pentru că doar astfel este cel mai probabil ca aceștia să ți se alăture în această călătorie.

Desigur, conducerea fazei de creare simultan cu faza de creștere și înlocuirea este un paradox. Ai nevoie de o imagine de ansamblu și nu ar trebui să accelerezi faza de creare. În schimb, ce stă în controlul tău acum este formarea oamenilor pentru joburile lor viitoare. 66% dintre respondenții unui studiu eJobs desfășurat în septembrie 2024, sunt de acord că angajatorul ar trebui să fie cel care să suporte costurile programelor de dezvoltare profesională a angajaților. Întrebați care sunt cunoștințele care consideră că vor fi cele mai căutate în următorii 5 ani, 62,7% le-au pus pe primul loc pe cele din sfera digitală. 54,7% au menționat aspectele tehnice care țin de fișa postului, iar 49% au inclus în top 3 tot ce ține de comportament, atitudine, adaptabilitate și compatibilitate cu jobul și compania.


Perspectivele ne aparțin

Cu o abordare corectă, orientată pe soluții și cu o documentare atentă despre impactul pozitiv pe care evoluția tehnologiei l-a avut de-a lungul timpului asupra joburilor, viitorul AI-ului este în mâinile noastre. Mai degrabă decât să amplificăm vocile fataliste, ar trebui să ne concentrăm pe cum să facem din AI un atu în activitatea noastră. Și chiar dacă nu avem o viziune pe termen lung asupra schimbărilor pe care le va aduce, transformarea începe cu fiecare dintre noi, cu abordarea pozitivă de a folosi AI pentru a crea impact în societate, pentru a ne face munca mai plăcută și a ne bucura de echilibru în viață.

 

Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și: 

 

Pe ultimul loc la capitolul A.I.

Micile obiceiuri răstoarnă marile obiective

Cum s-a schimbat piața muncii în 2025

Categorii:
HR market

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*