leadership
HR market

Cum să boxezi cu grația unei balerine

Leadership cu ritm și precizie

Potrivit unui sondaj inițiat de Genesis Property, între cei 4 principali factori care descriu un mediu de lucru sănătos se regăsește și puterea de decizie a angajaților. De câte ori ai văzut oare un lider care își implică real oamenii din echipă în tragerea concluziilor? Ne întoarcem la rădăcini și spunem că, cel mai posibil, atunci când ai puterea în mână, e teribil de greu să-ți pară că o scapi, cedezi sau chiar și împrumuți. E o frică pe care, date fiind experiențele trecute ale omenirii, e greu să o smulgem, chiar dacă ne aflăm în poziții de leadership și suntem lideri care doresc cu adevărat o cultură organizațională ca la carte. 

Puterea e un meci de box, pe poante:

  • Directă și Plié – puterea de a fi flexibil

În box, o lovitură directă este rapidă și eficientă. Ajunge direct la țintă, lovește acut și precis. Poate surprinde adversarul și genera spectaculozitate. În balet, plié-ul e un exemplu de mișcare fluidă, care impune flexibilitate și adaptabilitate. Combinate, cele două mișcări desenează o coregrafie a puterii. În leadership, trebuie să fii ferm în decizii, dar să rămâi deschis la schimbare. Să ai putere înseamnă să știi când să iei măsuri decisive (directă), dar și fii receptiv la feedback-ul celor din jur (plié). Fără elasticitate, puterea rămâne doar o armă ce te va arunca, fără doar și poate, în capcana autoritarismului și agresivității. 

  • Uppercut și Adagio – puterea răbdării și a pașilor mici

Uppercut-ul e o lovitură specifică din box, executată dintr-o poziție apropiată, pe o diagonală ascendentă. Este una dintre cele mai puternice mișcări din box, deoarece e generată prin toată forța corpului. Pe de altă parte, Adagio în balet e tehnica care provoacă o secvență de mișcări lente și grațioase, care testează controlul, dar mai ales echilibrul. Lentoarea mișcărilor creează o senzație de calm, control și fluiditate. În mediul de business, o combinare a celor două tehnici desenează o formă dezirabilă de putere: un lider care știe să lovească puternic, acut, dar care stopează impulsivitatea cu răbdarea de a-i asculta pe cei din echipă. De a lua lucrurile pe rând, de a rezolva pas cu pas, de a intra în ritmul colegilor, deși ar fi avut puterea de a grăbi procese. 

  • Croșeu și Fouetté – puterea echilibrului și a eficienței

Cu alte cuvinte, o lecție despre forță și rafinament. În box, croșeul este o lovitură puternică din partea laterală, care, folosită într-o serie de alte mișcări, e menită să pună o presiune deosebită pe adversar. În balet, Fouetté descrie o serie de mișcări tehnice, de rotire pe un picior și pivotare a corpului, și reprezintă o demonstrație de control, de fuziune între trup, suflet și minte, generând între acestea o coordonare perfectă. Puterea trebuie să fie un croșeu dat din fouetté. Liderul are puterea nu doar atunci când acționează rapid, cu energie, cu vitalitate și patos, chiar dacă asta înseamnă salvarea de la criză. Puterea adevărată vine abia atunci când acestei lovituri i se impune abilitatea de a menține echilibrul echipei, de a nu lăsa haosul și confuzia să intervină și să strice dinamica. 

  • Jab și Jeté – puterea de a împinge echipa spre succes

Jab-ul în box e lovitura menită mai mult să verifice distanța față de adversar și să seteze ritmul meciului. Chiar dacă nu presupune o forță deosebită, e o lovitură esențială spre a controla lupta. În leadership, am putea spune că e o mișcare de testare a echipei sau a situațiilor, fără să generezi un conflict. Jab-ul în leadership s-ar putea transpune ca o setare de limite, de ton, de abordare, de manifest al puterii. Un Jab continuat cu Jeté. În balet descris ca un salt spectaculos, în care dansatorul sare de pe un picior și aterizează pe celălalt, care impune control și precizie, executat la job, un Jeté s-ar traduce un salt spre succes, un act de curaj și  încredere. 

  • KO, reverență și aplauze de final – puterea de a impune respect, dar și de a recunoaște succesul de grup

Fără să fie necesară o descriere, Knockout-ul înseamnă câștigul printr-o înfrângere decisivă a adversarului, succesul absolut și final. Reverența e plecăciunea în semn de respect, un semn de mulțumire și recunoștință. Cu alte cuvinte, puterea nu stă doar într-un pumn decisiv, în capacitatea de a rezolva o problemă, de a găsi o rezolvare, de a demonstra forța. Un lider puternic se va apleca întotdeauna spre succesul colectiv. Va impune respect, dar va respecta, va demonstra că poate să aducă succesul, dar va știi să-l genereze, nu să-l impună. Puterea e deci un semnal că aplauzele de final trebuie să aducă pe orice scenă toți participanții la spectacol, nu doar pe prim-balerin, să aducă ambii adversari, nu doar câștigătorul.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

 

Ce este de fapt adevărata putere?

Puterea puterii e că nu trebuie să fie puternică

Între putere și putință

Categorii:
HR market

Cu o experiență de aproape 10 ani în Marketing și Social Media, în diverse domenii precum design interior, HoReCa, festivaluri muzicale, agenții de publicitate, imobiliare sau presă, Larisa a spus mereu că se consideră un arhitect al ideilor creative și o balerină care păsește grațios printre cuvinte alese, toate acestea cu un scop: să dea oamenilor o felie de bine și frumos, de zâmbet și încredere. Cu o înclinație spre științele umane și sociale, a terminat Facultatea de Comunicare și Relații Publice și Masteratul de Social Media și Marketing Online, la SNSPA București. Scrie poezie de la vârsta de 8 ani, este autor publicat și premiat de Uniunea Scriitorilor din România. Pasiunea pentru comunicare a slefuit-o, dincolo de educația clasică, prin cursuri și activitate intensă de voluntariat. Jobul de Social Media Manager din cadrul eJobs România încununează pasiunile și potențează latura creativă care are în nucleu cel mai important element (așa cum îl consideră) al unui business: OMUL.

Leave a Reply

*

*