schimbare
Focus

Tu ce notă ți-ai da?

Spre progres, prin autoevaluare

Ultima perioadă ne-a demonstrat cât de mare este nevoia de adaptare la schimbare. Iar oamenii de HR, pe lângă faptul că trebuie să încurajeze și să determine schimbarea la nivel de companie, trebuie, în primul rând, să se adapteze constant la un mediu profesional în continuă schimbare și să-și upgradeze periodic versiunea de funcționare.

 

Și cum poți să faci acest lucru, dacă nu pornind de la propria schimbare?

Nu poți determina un angajat să îmbrățișeze o schimbare dacă tu nu ești pregătit pentru ea. Cum spune regula de aur a multor oameni de vânzări: „Crede în ceea ce vinzi”.

Într-adevăr, gradul de adaptare a oamenilor la schimbare depinde de maturitatea fiecăruia, iar pentru a face față noutății care ne ridică mingea la fileu zi de zi, cel mai simplu este să punem pe hârtie avantajele și dezavantajele a ceea ce trăim, dar și ce am putea trăi dacă facem o schimbare. Te-ai întrebat recent unde te afli în acest moment? Printr-un assessment sincer al stării actuale în care te afli, îți poți oferi singur câteva răspunsuri. Poți fi ușor critic cu tine și chiar îți recomand să te uiți și la minusurile tale, nu doar la plusuri, căci dacă tu consideri că toate lucrurile sunt perfecte, spre ce mai țintești? Permite-ți să greșești, dar dă-ți seama când se întâmplă asta și, cel mai important, învață din asta, astfel încât să nu mai faci aceleași greșeli.

Nici nu știu dacă sunt în măsură să-ți ofer prea multe sfaturi, căci aici nimeni altul nu știe mai bine ce înseamnă evaluarea decât un om de HR. Tu știi cel mai bine cum arată o evaluare. Treci prin sute de astfel de procese anual cu angajații. Știi cât de importantă este resursa umană pentru o organizație și, respectiv, știi să identifici punctele tari ale acesteia, dar și nevoile de dezvoltare. Ajuți noii angajați să se adapteze atunci când sunt la început de drum și organizezi pentru ei diverse sisteme de evaluare și autoevaluare prin care să-și dea seama dacă sunt în locul potrivit și cât mai au de lucrat ca să ajungă unde vor, adică ce trebuie să schimbe la ei. De ce n-ai face asta și cu tine?

 

Spre schimbare, prin autoevaluare

Pentru mine fiecare schimbare înseamnă evoluție și o dorință arzătoare de a trece peste alte provocări care ne apar în cale. Pentru tine poate însemna orice, fiecare e liber să-și imagineze în fel și chip, important e să înțelegi când e momentul să faci schimbarea la tine.

Când spun „schimbare”, mie îmi vine în minte un episod de acum câteva veri. Eram la munte și urmăream cu privirea câțiva parașutiști, vreo trei la număr. „Oameni curajoși”, mi-am spus atunci. „De ce nu aș încerca și eu s-o fac? Oare cum e acolo, la 4.000 de metri înălțime? Ce senzație aș putea trăi?” Puterea obișnuinței și confortul din acel moment m-au tras însă înapoi și am rămas doar cu întrebarea „Cum ar fi dacă…?”. Paralizată în fața schimbării și a ideii de a-mi părăsi zona de confort, mi-a fost frică de nou, de o situație inedită, dar mai ales de gândul că nu-i voi putea face față.

Și e normal să ne fie frică de nou, pentru că nu știm ce ne așteaptă, nu avem un plan sigur sau prestabilit. Diferența dintre persoanele care fac față mai bine schimbărilor și cele care au fost acaparate de șabloanele mentale o face încrederea în sine și curajul.

Ce rol a avut parașuta?

Dorința mea de a sări cu parașuta a fost doar un mijloc prin care am înțeles că ar trebui să mă opresc o clipă în loc, să văd unde sunt în acel moment, căci aceasta nu era singura experiență pe care nu puteam să o depășesc. Eram la un job și într-un rol în care mă plafonasem de mai bine de un an, locuiam de patru ani în același apartament în care fiecare colț mă nemulțumea. Iar eu alegeam în continuare să nu schimb nimic și să trec cu vederea faptul că am rămas în urmă atât pe plan profesional, cât și personal, cu vreo doi-trei ani.

Atunci le-am trecut pe o foaie și nici nu-mi imaginam câte bariere se acumulaseră de-a lungul timpului: pornind de la barierele de comunicare, cele cauzate de stilul de viață, diverse prejudecăți și frustrări până la pasivitate excesivă sau lipsa încrederii. Toate acestea s-au acumulat din cauza necunoașterii propriei persoane și au creat o frică de a accepta lucruri care, vrând-nevrând, se schimbă.

Așa că mi-am făcut un program de învățare, în care să mă autoapreciez și în care-mi pot pune în valoare propriile aptitudini. Iar în cele din urmă am ajuns să privesc cu alți ochi schimbarea, să mă adaptez mai ușor la ea, iar zidurile și frica de nou să le las în urmă. Astăzi am un alt job, o altă locuință, un alt mediu și alți oameni în jurul meu, iar dacă acestea nu mă vor mulțumi, voi alege să merg într-o altă direcție, de această dată cu mai mult curaj și încredere.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

De ce trebuie să ții cont când te autoevaluezi?

De sinceritate și de obiectivitate

Fii cât mai onest cu tine și cu propriile realizări sau eșecuri. Creierul nostru are tendința naturală de a supraevalua sau subevalua contextul din jur, însă va trebui să faci față acestei provocări, ca să nu ajungi la extreme.

 

Pune-ți cât mai multe întrebări

Despre ce? Despre realizările tale și cât de puternică a fost contribuția ta în diverse proiecte, dar nu uita să treci și obiectivele de viitor.

 

În drumul spre schimbare focalizează-te pe propria persoană

Rolul autoevaluării este, în general, unul constructiv, iar schimbarea pornește de la tine. Angajații sunt și ei oameni și vor să aibă lângă ei oameni care să le dea un exemplu demn de urmat.

Și, nu în ultimul rând, caută modalități prin care îți poți îmbunătăți performanța și încearcă să afli cum te influențează personalitatea, obiceiurile și valorile pe care le-ai construit deja.

 

Ți-a plăcut articolul despre schimbare? Citește și:

10 lecții de leadership de la Steve Jobs

Generația Alpha. Ce trebuie să știi despre angajații de mâine

Abordează și subiectul Financial Wellness!

Categorii:
Focus

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*