muncitori vietnamezi
Fisa postului

Importul de muncitori vietnamezi

Soluția pentru deficitul de forță de muncă din România?

În anul 2018, doar în semestrul 1, au fost declarate în mod oficial la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, un număr de 253.242 de locuri vacante, conform procedurii reglementate de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Dintre acestea, mai mult de 60.000 de locuri au fost declarate că find vacante în mod repetat, angajatorii nereușind să găsească salariați pentru posturile respective. Nici în anul 2017 nu s-a stat mai bine la acest capitol, mai mult de o pătrime din totalul locurilor vacante fiind declarate de angajatori către instituția competentă în mod repetat.

Cu toate acestea, din datele statistice gestionate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă reiese că rata șomajului pe parcursul anului 2018 a fluctuat între 3.40% și 3.94%, iar în 2017 rata șomajului s-a situat între 4.00% și 4.82%, creșteri într-o oarecare măsură contradictorii, în contextul acestor posturi vacante numeroase.  

 

Soluția: muncitori vietnamezi

Având în vedere că România traversează o criză acută a forței de muncă, Ministerul Muncii și Justiției Sociale din România a semnat de curând un Memorandum de colaborare în domeniile muncii și protecției sociale cu Ministerul Muncii, Invalizilor și Afacerilor Sociale din Republica Socialistă Vietnam. Conform statisticilor oficiale, Republica Vietnam are în prezent o populație de 94 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ 60 de milioane sunt persoane apte de muncă.

De altfel, Vietnam s-a aflat în top 3 țări din care provin cei mai mulți cetățeni străini pentru care s-au eliberat avize de angajare și de detașare pe parcursul anilor 2017 și 2018. Aproximativ 25% din toate avizele de angajare și în jur de 60 % din totalul avizelor de detașare emise în 2018 au fost pentru cetățenii proveniți din Vietnam.

În prezent, aproximativ 3000 de cetățeni vietnamezi lucrează pe teritoriul României.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Cum angajezi cetățeni vietnamezi?

Angajarea unor muncitori vietnamezi implică aceleași formalități că și angajarea unui cetățean străin non-UE. Formalitățile reglementate de lege presupun obținerea unui aviz de muncă, a vizei de lungă ședere și ulterior a permisului de ședere, cu prelungirea anuală a acestuia.

Semnarea acestui Memorandum vine pe fondul unui program amplu menit să aducă în România forța de muncă necesară. Din acest program face parte și măsura legislativă adoptată de curând cu privire la eliminarea limitelor impuse de actuală lege privind salariul minim pe care trebuie să îl primească cetățenii străini angajați ca lucrători permanenți în țara noastră. Așadar, dacă organizația ta are nevoie de forță de muncă, răspunsul la dilemele tale în recrutare s-ar putea să fie în Vietnam.

 

Citește și:

Cu salariul pe masă la interviu

Responsabilitatea față de angajați și candidați

Care au fost cele mai căutate domenii anul acesta?

Categorii:
Fisa postuluiUpdate

Contributor // Legal & Global Mobility Manager la Adecco Romania. Dana are peste 20 ani de experiență în domeniul juridic, specializată în legislația muncii și în domeniul protecției datelor personale, ocupând totodată poziția de Data Protection Local Lead în cadrul Adecco.

Leave a Reply

*

*