cursuri de calificare
Cursuri de formare

Cât timp ar aloca românii cursurilor de calificare

Ce înseamnă echilibrul între studiu și viața personală

Dacă interesul din partea românilor pentru cursuri de calificare, plătite de companie e unul foarte mare, iar asta nu poate decât să ne bucure, hai să vedem și mai multe detalii despre cum se raportează aceștia la învățare. Studiul eJobs arată că cei mai mulți dintre români (25%) și-ar dori ca formarea să se întâmple într-un timp scurt, mai exact într-o lună. Interesant însă e că pe locul doi la nivel procentual, cu 23,2%, sunt cei care mai degrabă ar aloca o perioadă mai lungă reconversiei profesionale, respectiv șase luni. 15,5% din respondenții studiului eJobs ar aloca trei luni unui curs care i-ar putea ajuta să profeseze într-un alt domeniu decât cel actual, iar 10,2%, șase săptămâni. Mai puțin realiști sunt cei 6,6% care ar vrea să-și schimbe traiectoria profesională în două săptămâni, iar 4,5%, chiar într-o săptămână.

 

reconversie profesionala

 

Cursuri de calificare, scurte și practice

E important că românii sunt interesați de programele de learning & development și chiar îmbucurător să vedem că 1 din 4 nu vor să ardă etape, având răbdare să aloce cât timp e nevoie pentru a se reconverti profesional. Formarea e însă relevantă dacă este și intensivă. Întrebați câte ore pe săptămână ar fi dispuși să aloce unui curs de reconversie profesională, cei mai mulți români (32,2%) au spus că 4-5 ore pe săptămână. Și mai puțin timp ar aloca cei 28% dintre români care vor să nu petreacă mai mult de 1-2 ore pe săptămână în traininguri. Mai realiști sunt cei 22% dintre respondenții studiului eJobs care ar acorda 8 ore pe săptămână învățării. Cei mai dedicați studiului sunt cei 10,6% dintre români care vor să aloce 20 de ore pentru traininguri, iar alți 7% dintre români ar fi dispuși să stea chiar 40 de ore pe săptămână în formare. Cu alte cuvinte, românii sunt dispuși la programe de reconversie profesională care se pot întinde pe o perioadă mai îndelungată de timp, dar și-ar dori ca acestea să nu fie neapărat într-o formulă intensivă.

 

cursuri calificare

 

Cursuri de calificare, mai convenabile seara

Datele de până acum conturează profilul unui angajat român nemulțumit de jobul lui actual, care și-ar dori să-și schimbe domeniul de lucru. Ar vrea însă să nu petreacă foarte multe ore pe săptămână la cursuri, iar acestea să aibă loc seara. 35,2% dintre respondenții studiului eJobs ar vrea ca acestea să se desfășoare în zilele lucrătoare, după program, fiind astfel atenți ca weekendurile să rămână libere pentru odihnă și viață personală. Din contră, alți 30,3% români ar vrea să învețe câteva ore în weekend, fiind atrași de ideea că vor fi mai odihniți și vor acumula mai ușor informațiile. Aceeași motivație, de a fi odihniți, o au și cei 21,2% dintre români care ar vrea să participe la cursuri de reconversie profesională dimineața, în timpul săptămânii. Există și români care apreciază organizarea și ar prefera să dedice formării o zi întreagă, în cursul săptămânii. Pentru a da și mai multă semnificație datelor, am stat de vorbă cu Aurora Liiceanu ca să aflăm care sunt momentele optime din zi în care învățăm mai ușor:

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

„Învățarea eficientă este asigurată de continuitate, pentru că ea, continuitatea, păstrează familiaritatea cu cunoștințele asimilate anterior. Orele de dimineață sunt mai eficiente decât cele de după-masa sau de seara. O zi întreagă în cursul săptămânii creează o pauză mare, care necesită familiarizarea cu ceea ce s-a învățat anterior. Dacă domeniul de reconversie este dificil, 4-5 ore zilnic sunt profitabile, dar în acest caz trebuie să existe un efort pentru ca atenția să fie foarte rapid mobilizată și motivația să fie optimă”
Aurora Liiceanu, psiholog

 

O soluție pentru a optimiza timpul și formarea oamenilor ar putea fi să încurajăm tot timpul învățarea în companie. Putem antrena colegii într-o oră pe zi de training cu managerul direct, putem oferi canale interne de learning sau e-mailuri cu resurse de învățare personalizate.

 

Ce beneficii ai dacă oferi cursuri de calificare

Dacă te gândești spre ce beneficiu să direcționezi bugetul anul acesta, merită să pui pe primul loc cursurile de formare sau de reconversie profesională pentru angajați tăi. Pot fi o soluție pentru a acoperi lipsa profesioniștilor sau a oamenilor potriviți pentru anumite posturi ori domenii. Studiul eJobs ne arată că angajații români sunt dispuși să-și schimbe domeniul de activitate. Mai mult decât atât, știu spre ce domenii vor să se orienteze dacă ar fi să aleagă alt traseu profesional: vânzări, resurse umane, logistică, producție sau IT. Ar participa la cursuri care să le ofere o evoluție în carieră dacă sunt plătite de companie și au o durată de maximum șase luni. Preferă însă să mențină un echilibru între studiu și viața personală, așa că sunt dispuși să acorde trainingurilor 4-5 ore pe săptămână, seara sau dimineața. De ce să nu faci tu primul pas spre angajații tăi, ținând cont de preferințele lor, dar și obiectivele companiei? Rezultatele formării oamenilor se pot vedea în timp în business, în interacțiunea cu clienții, în gradul de satisfacție a angajaților și în procese de recrutare mai scurte și mai prietenoase. Pe termen lung, este o investiție în brandul de angajator, care nu poate decât să se reflecte pozitiv și în retenția oamenilor.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și despre:

Reconversia profesională. Cât de dispuși sunt românii să o ia de la zero în alt domeniu

În același loc, dar altfel

Categorii:
Cursuri de formare

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*