absolvenți
Update

Cum a evoluat numărul de absolvenți de facultate?

Spre ce domenii se îndreaptă tinerii

Peste 20.000 de tineri au terminat o facultate cu specializare în afaceri, administrație și drept, cele trei fiind domeniile care au livrat pe piața muncii cei mai mulți absolvenți în anul universitar 2016-2017, arată datele de la Institutul Național de Statistică.

Pe de altă parte, anul trecut, facultățile cu profil IT&C au avut doar 4,891 de absolvenți. Astfel că, putem observa că, deși companiile oferă salarii destul de mari candidaților specializați în acest domeniu și caută de zor angajați, tinerii nu se orientează spre facultățile cu acest profil. 

Mai mult, determinați de deficitul de candidați specializați în domeniul IT, angajatorii au început să încheie parteneriate cu mediul academic pentru a-și recruta viitorii angajați încă din timpul facultății. De exemplu, Academia de Studii Economice din București are parteneriate cu circa 50 de companii, majoritatea fiind multinaționale. Iar companii precum Orange, Kaufland, Bitdefender, Google sau Visma Software s-au aliat creând propriile laboratoare în marile centre universitare.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Ce domenii urmează în top?

Pe locul doi în topul specializărilor cu cei mai mulți absolvenți de studii universitare de licență se află ingineria, prelucrare și construcții, urmate de sănătate și asistență socială. Aceste domenii au livrat în total pe piața muncii peste 25.000 de absolvenți.

În învățământul superior, numărul absolvenților cu diplomă a fost peste 120.000 anul trecut, dintre care puțin peste 80.000 erau absolvenți de licență, aproape 40.000 absolvenți de masterat și 1.888 erau absolvenți de doctorat.

Câți tineri s-au înscris anul acesta la o facultate?

În anul universitar 2017-2018 au fost înscriși în învățământul superior peste 500.000 de studenți, iar cele mai atractive specializări au fost cele de afaceri, administrație și drept (23% din totalul studenților), respectiv inginerie, prelucrare și construcții cu 21% din totalul studenților, mai arată datele de la INS.

Cum va evolua numărul absolvenților și spre ce domenii se vor orienta tinerii în următorii ani, rămâne de văzut. Până atunci însă, dacă ești în căutare de candidați specializați în domeniul IT și nu numai, poți apela la platforma de recrutare online ejobs.

Categorii:
Update

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*