Deficitul de personal din HoReCa se adâncește
Focus

Criză de personal în HoReCa?

Iată câteva soluții pentru a o depăși!

Grupul City Grill nu este singurul angajator din domeniul HoReCa care apelează deja la forța de muncă străină: și Teleferic Grand Hotel din Poiana Brașov și-a suplinit lipsa de personal cu angajați din Filipine, după ce și-a dat seama că în România paleta de candidați s-a micșorat.

 

Importăm forță de muncă străină, iar românii pleacă din țară pentru salarii mai mari

În vreme ce angajatorii se plâng că nu găsesc forță de muncă disponibilă în piață și aduc personal din străinătate, românii pleacă la muncă peste hotare, ocupând aceleași poziții, dar pe salarii mai mari.

„Știm că peste tot în lume salariile din turism sunt printre cele mai mici din economie. Sunt multe țări unde câștigurile se completează din service charge sau tips și asta face mai atractiv domeniul. Cred că este dificil să compari salariile din țară cu cele din străinătate. Trebuie luate în calcul și alte aspecte, nu doar cele salariale, cum ar fi costul vieții din locul respectiv, aspecte de natură familială sau emoțională”, explică Călin Ile.

Și România se află pe lista țărilor în care angajații din hoteluri și restaurante sunt cel mai prost plătiți angajați din economie.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

În prezent însă lucrurile par să se amelioreze, iar românii au început să ia în considerare și costul nivelului de trai din străinătate care este mult mai mare față de cel din țară. „Poate fi mai interesant pentru un bucătar să câștige 3.000 de lei net în țară față de 2.000 de lire în Anglia, ținând cont de costurile de trai de acolo”,  explică Călin Ile.

Nici din punct de vedere al venitului salarial, românii care ocupă astfel de poziții nu stau atât de rău. Spre exemplu, un ospătar la City Grill ajunge, aproape constant, la minim 1.000 de euro pe lună. „În străinătate, din câte știu sunt între 1.000-1.500 de euro”, spune Zoe Dobre.

 

Angajatorii se implică în sistemul educațional pentru a-și mări paleta de candidați

Pentru a-și ușura procesul de recrutare mai mulți angajatori din piață HoReCa, se implică în sistemul educațional creând școli profesionale sau cursuri unde își cresc viitorii angajați după propriile preferințe. Spre exemplu, grupul City Grill a creat anul acesta Academia City Grill, care formează viitori ospătari și bucătari. „Se angajează la noi fără experiență și în șase luni pot spune că au o meserie”, spune Zoe Dobre.

Alte exemple de angajatori din domeniul turismului care se implică în sistemul educațional sunt hotelurile Apolodor din Orșova și Ibis Gara de Nord, care au semnat parteneriate cu licee pentru a pregăti clase de bucătari și lucrători hotelieri. „Necesarul de forță de muncă este în creștere, deci nevoia noastră va fi mai mare. Suntem nevoiți să luăm repede măsuri astfel încât decalajul să nu se adâncească. Așteptăm și autoritățile statului să realizeze această urgență și să ne sprijine în anumite aspecte”, mai spune Călin Ile.

Categorii:
Focus

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*