angajatori
Update

Cele mai proaspete schimbări din piață

HR la zi

Dacă ești manager, antreprenor sau om de HR, atunci trebuie să fii la curent cu schimbările din piața muncii. Îți venim în ajutor cu câteva dintre cele mai importante tendințe din piață.

Femeile din România câștigă cu 5,2% mai puțin decât bărbații

În topul țărilor din UE cu cele mai mari diferențe salariale se află Estonia (25,3%), Cehia (21,8%), Germania (21,5%) și Marea Britanie, cu 21%, arată datele publicate de Eurostat.

La pol opus, țările cu cele mai mici discrepanțe salariale dintre femei și bărbați sunt România, cu 5,2%, Italia (5,3%), Luxemburg (5,5%), Belgia (6,1%), Polonia (7,2%) și Slovenia (7,8%), țara noastră având cea mai mică diferență salarială.

La nivelul tuturor celor 28 de state membre UE, femeile câștigă, în medie, cu 16% mai puțin decât bărbații, mai arată sursa citată.

23% dintre angajatorii din românia vor face angajări în al doilea trimestru al anului

Angajatorii români raportează intenții de angajare interesante pentru perioada aprilie-iunie 2018. 23% dintre ei anticipează o creștere a numărului de angajați, 7% prognozează o scădere și 64% nu prevăd nicio schimbare, arată un studiu realizat de ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

Totuși, Previziunea Netă de Angajare (se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajări care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor) ajustată sezonier este de +10%, fiind cea mai slabă din ultimii doi ani.

Cât despre cele mai puternice perspective de angajare în funcție de regiuni, în top se află angajatorii din Centrul țării cu o Previziune Netă de Angajare de +17%. Cei mai pu-
țin optimiști angajatori sunt cei din regiunea Sud-Est, raportând o perspectivă regională negativă pentru al doilea trimestru al anului.

 

Salariul mediu net a scăzut la 2.484 de lei în luna ianuarie

În luna ianuarie a acestui an, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.484 de lei, în scădere față de luna precedentă cu 145 de lei (5,5%), arată datele de la INS.

Cele mai mari valori ale salariului mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în IT cu 6.120 de lei, iar cele mai mici în HoReCa, cu 1.494 de lei.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Făcând o comparație cu luna ianuarie a anului trecut, acesta a crescut cu 8,0%.

În luna ianuarie a acestui an, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic față de luna precedentă, ca urmare a acordării în luna decembrie 2017 a primelor ocazionale.

Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net s-au înregistrat în domenii ca extracția petrolului brut și a gazelor naturale, în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului.

 

Rata șomajului din ianuarie a fost cea mai mică din ultimii 25 de ani

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, rata șomajului înregistrată la nivel național a fost de 3,99%, cea mai mică din ultimii 25 de ani, arată datele publicate de ANOFM.

Comparativ cu luna anterioară (decembrie 2017), rata șomajului a fost mai mică cu 0,03 puncte procentuale și cu 0,81 puncte procentuale sub valoarea înregistrată la finele aceleiași luni a anului trecut.

Dintre cele aproape 350.000 de persoane înregistrate în evidențele agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă până la finele lunii ianuarie, peste 74.000 primeau indemnizație de șomaj.

Cei mai mulți șomeri aveau între 40 și 49 de ani (peste 100.000), urmați de cei din grupa de vârstă 30-39 (cu aproape 70.000 de persoane), la polul opus aflându-se cei între 25 și 29 de ani, cu puțin peste 23.000.

 

Categorii:
Update

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*